19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rumsfeld'den itiraf: Irak'ta işler ters gidiyor

Noel öncesi beklenmedik bir şekilde Irak'a giderek, ABD üslerinde askerlerle biraraya gelen ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’ta işlerin "ters gittiğini" itiraf etti. Rumsfeld, durumu "can sıkıcı" olarak niteledi.

Rumsfeld, Musul, Tikrit ve Felluce’deki ABD üslerinde bulunan Amerikan askerlerine Noel’de moral vermek için yaptığı ziyaretin amacının "askerlere teşekkür etmek ve onlara mutlu bir Noel dilemek olduğunu" söyledi. Ancak Rumsfeld "moral" konuşmalarında, Irak’taki durumun ABD için "can sıkıcı" olduğunu itiraf etti.

Musul’a dün sabaha karşı varan Rumsfeld, geçen salı günü Amerikan askerlerine intihar saldırısı düzenlenen üssün 2 kilometre yakınında bulunan askeri hastaneyi ziyaret etti. Hastane personeliyle görüşen Rumsfeld, askerlerle kahvaltı etti. Kahvaltının ardından Amerikan ordusunun 1. Piyade Tümeni’nin karargâhına giden Rumsfeld, buradaki yaklaşık 240 askere konuşma yaptı.

El Cezire’ye eleştiri

Konuşmasında özgür basının avantajlarına dikkat çeken Rumsfeld, basının Irak’ta özellikle kötü haberleri bildirmesinden yakındı. Bölgedeki bazı medya kuruluşlarının, kötü niyetli şekilde haber yaptığını iddia eden Rumsfeld, ’’Bu bizim komşu ülkelerin desteğini almak için harcadığımız çabalara zarar veriyor. Bu konuda El Cezire televizyonu şampiyon’’ dedi.

Donald Rumsfeld, Musul’dan sonra devrik Irak lideri Saddam Hüseyin ’in doğduğu kent olan Tikrit’e geçti. Rumsfeld, Saddam’ın eski saraylarından birinde konuşlanan Amerikan askerleri tarafından alkışlarla karşılandı.

Felluce Kampı’nda da deniz piyadeleriyle birlikte yemek yiyen Rumsfeld, burada ABD askerlerine hitabında, ’’Yolumuz engellerle ve zorluklarla dolu. Kolay ve engelsiz bir patika değil, ters giden şeyler oluyor’’ diye konuştu.

Rumsfeld, bugünkü tablonun ’’can sıkıcı’’ olduğunu belirterek ’’Ama benim yaşıma gelip bugünleri hatırladığınızda, yaptığınızla gurur duyacaksınız. 10, 20, 30 yıl sonra çok çok önemli bir iş yaptığınızı biliyor olacaksınız’’ ifadesini kullandı.

’Önceden planlandı’

Rumsfeld’in ziyaretinin güvenlik nedenleriyle önceden açıklanmadığı, ancak haftalar öncesinden planlandığı öne sürüldü. Savunma bakanı, ziyaretin geçen hafta yaşanan saldırıyla ilgisi olmadığını açıklasa da, gözlemciler acil ziyaretin Musul’da gerçekleşen intihar saldırısı nedeniyle düzenlendiğine inanıyor. Rumsfeld, ülkesinde de bir süredir Irak’taki durum nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalıyordu.

Rumsfeld’in ziyareti öncesinde ABD askerlerini hedef alan saldırılar devam etti. Felluce’nin de bulunduğu El Anbar eyaletinde düzenlenen güvenlik operasyonları sırasında 3 ABD deniz piyadesi öldü.

Bakuba kentinde de direnişçiler iki polis karakoluna saldırdı. Bağdat yakınlarında bir aşiretin şeyhi öldürüldü.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 16:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?