19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rumsfeld'den 'Kürdistan' vurgusu

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, çeşitli ülkelere son zamanlarda yaptığı ziyaretlerden bahsederken, ’istan’ ekiyle biten birçok ülkenin yanında ’Kürdistan’a da gittiğini söyledi.

Rumsfeld, Chicago’daki Dış İlişkiler Konseyi adlı kuruluşun toplantısında yaptığı konuşmada, gençliğinde uzun zaman geçirdiği Chicago’ya sıklıkla ziyaret edemediğini anlattı.

Rumsfeld, "buraya pek sık gelemiyorum. Kendimi Afganistan’da, Pakistan’da, Kürdistan’da, Kazakistan’da, Özbekistan’da, Türkmenistan’da buluveriyorum. Chicago’nun ismini ’Chicagoistan’ olarak değiştirirseniz belki buraya daha sıklıkla gelebilirim" dedi.

Rumsfeld: "Irak savaşı, verilen can kaybına ve harcanan paraya değerdi"

Konuşmasında Irak savaşına yöneltilen eleştirileri hatırlatan Rumsfeld, bu savaşın, meydana gelen can kayıplarına ve harcanan paraya değip değmediği yönündeki bir soruya vereceği yanıtın ’’evet, değerdi’’ olduğunu söyledi.

Irak savaşını 1950’lerdeki Kore savaşına benzeten Rumsfeld, ’’bundan 50 yıl önce insanlarımızın Kore’ye gitmesi neden önemliydi? Çünkü özgürlük önemlidir. Terörizm, terör tarafından yıldırılmak ve teröre taviz vermek ise tehlikelidir’’ diye konuştu.

ABD’nin Avrupa’daki asker sayısı azalacak

Rumsfeld, ABD’nin Avrupa’daki asker sayısını azaltmaya hazırlandığını da belirterek, ’’bugün Almanya’da dünden daha az askerimiz var, yarın daha da az olacak. Bu işlem sona erdiğinde, 21’inci yüzyıl koşullarına göre daha anlamlı bir şekilde ABD kuvvetleri konuşlandırılmış olacak’’ dedi.

Rumsfeld, istihbarat alanındaki zafiyetin giderilmesi amacıyla, 11 eylülü soruşturmak için oluşturulan özel Senato komisyonunun raporunda yer alan yeni bir ulusal istihbarat direktörlüğü makamının kurulması yönündeki öneriyi desteklediğini de söyledi.

Bush’tan inciler

ABD Başkanı George Bush da önceki gün yaptığı "düşmanlarımızın elinde hem yeni keşifler hem de kaynaklar var. Ne biz ne de onlar, ülkemize ve halkımıza nasıl yeni zarar verebileceğimizi düşünmekten vazgeçeceğiz" açıklamasıyla şaşkınlık yaratmıştı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 00:00:07
Güncelleme :8 Ağustos 2004 Pazar 14:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?