24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Rusya 'sebze-meyve' yasağını kaldırıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya’nın, Türkiye’den yaş sebze-meyve ithalatına uyguladığı yasağın 136 ürün grubundan 109’unda 27 Haziran’dan itibaren kaldıracağını bildirdi.

Eker, Moskova’dan dönüşünde, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun 30 Mayıs itibariyle 136 ürün grubuna ithalat yasağı koyduğunu anımsatarak, bu kararın alınmasından kısa bir süre sonra Bakanlık olarak Rus tarafıyla birtakım temaslarda bulunduklarını söyledi.

Geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, iki ülke tarım bakanlarının bir araya gelmesi suretiyle bu sorunun çözüme kavuşturulmasının kararlaştırıldığını anlatan Eker, bu amaçla gittiği Moskova’da Tarım Bakanı ile görüştüğünü kaydetti. Görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Eker, şöyle dedi:

"Görüşmelerimiz sonucunda Türkiye’ye uygulanan ihracat yasağı, 27 Haziran Pazartesi itibariyle 136 ürün grubunun 109’unda tamamen kaldırılacak. 27 ürün grubu ile ilgili olarak 29-30 Haziran’da bu ülkeden gelecek uzmanların bizim sertifikasyon sistemimizi yerinde gördükten sonra bu ürünler için de kaldırılacak. Bu, önemli bir gelişme. Ülkemizden Rusya’ya 250 milyon dolar civarında tarım ürünleri ihracatı var. Ayrıca, orta ve uzun vadede iki ülke arasında tarım alanında teknik işbirliği anlaşması imzalanması kararlaştırıldı. İlişkilerimizi tarımın bütün sektörlerinde geliştireceğiz."

AA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2005 Pazar 00:54:48
Güncelleme :26 Haziran 2005 Pazar 00:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?