18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Rusya’da Fethullah Gülen rahatsızlığı

Türk-Rus güvenlik birimleri arasındaki toplantıda Rusya Federasyonu ile Orta Asya cumhuriyetlerinde faaliyet gösteren Gülen okullarının ’’İslamcı ve Pantürkist’’ propaganda yaptığını ileten Rus yetkililer, bunun bölge açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çektiler.

Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı ve Ayhan Şimşek ’in haberini alıntılayarak aktarıyoruz.

ANKARA - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ’in ziyaretinde Ankara’ya Fethullah Gülen okulları olarak bilinen Rusya Federasyonu ve Orta Asya’daki kurumların faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığın iletildiği öğrenildi. Türk-Rus güvenlik birimleri arasında gerçekleştirilen kapsamlı görüşmelerde Rusya tarafı, okullar aracılığıyla ’’Rusya karşıtı İslamcı ve Pantürkist propaganda’’ yürütüldüğünü belirterek bunun bölgede önemli sorunlara kaynaklık ettiği uyarısında bulundular.

Rus lider Putin’in beraberinde kalabalık heyetle gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde, Türkiye’de de bir dönem ’’rejim için tehlike’’ olarak nitelendirilen Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen okullar gündeme geldi.

Dosyayla dikkat çekildi

Türkiye ve Rusya güvenlik birimleri arasında mevcut işbirliği mekanizmalarının daha da güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, Rus tarafının ilettikleri bir dosyayla konu hakkında Türk tarafının dikkatini çektikleri öğrenildi. Çeçenistan’ı öncelikli güvenlik konuları arasında gören, Kafkaslar ve Orta Asya bölgesindeki ’’İslamcı akımların’’ güçlenmesinden büyük rahatsızlık duyan Rusya, bu çerçevede konuyu gündeme getirdi.

Rusya Federasyonu, buna bağlı özerk cumhuriyetler ile Orta Asya cumhuriyetlerinde faaliyet gösteren Gülen okullarının ’’İslamcı ve Pantürkist’’ propaganda yaptığını ileten Rus yetkililer, bunun bölge açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çektiler.

İki nokta önemli

Cumhuriyet’e konuşan diplomatik kaynaklar, Fethullah Gülen okullarından duyulan rahatsızlığı iletirken iki noktanın önem taşıdığına dikkat çektiler. Gülen’e yakınlığıyla bilinen okulların bir bölümünün yasal olmayan belgeler düzenlenerek açıldığını, okullarda yeterliliği olmayan eğitmenlerin görevlendirildiğini belirten kaynaklar, rahatsızlık yaratan temel konununsa okulların birçoğunda Rusya karşıtı İslamcı ve Pantürkist propaganda yürütülmesi olduğunu ifade ediyorlar.

Bir süredir bu okulları açan şirketleri yakın izlemeye alan Rusya, çeşitli önlemlerle faaliyetlerini kısıtlamaya çalışıyor. Yakın zamanda Başkırdistan’daki okulda görevli 10 öğretmen sınır dışı edilmişti. Gülen’e yakınlığıyla bilinen şirketlerce Orta Asya’da açılan bazı eğitim kurumlarının bulundukları ülkelerle sayıları şöyle:

Azerbaycan (14), Kazakistan (28), Kırgızistan (11), Türkmenistan (15), Tacikistan (5), Karaçay-Çerkezya (1), Çuvaşistan (1), Tataristan (6) ve Moğolistan (4).

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 11:51:20
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 00:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?