17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Rusya'da kanlı bilanço: 394 ölü

Kuzey Osetya’daki okulda geçtiğimiz çarşamba günü başlayan rehine krizinde daha önce en az 250 kişinin öldüğü duyurulmuştu.

Rus Interfaks ajansı ise okul enkazından 210 cesedin çıkarıldığını açıklamıştı.

Rusya, terörizmle mücadelede kararlı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı bildiride terörizmle mücadelesini ’kararlılıkla ve taviz vermeksizin sürdüreceğini açıkladı.

Açıklama "terörist eylemleri yapanlar, bu eylemlere ilham verenler ve mali yönden destekleyenler sorumluluktan kaçmamalıdırlar" denildi.

Eylemi Çeçenler düzenledi

’İslambuli Tugayları’ örgütü adına internette yayımlanan açıklamada, eylemi Çeçenlerin düzenlediği belirtildi.

Ölenlerin 95’inin kimlikleri belirlendi. Diğerleri için çalışmalar sürüyor.

Kuzey Osetya sınırı kapatıldı

Kuzey Osetya sınırı, kaçan teröristlerin yakalanabilmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle kapatıldı.

Putin, operasyonun gerçekleştiği Beslan kasabasındaki hastanede yaralıları ziyaretinin ardından Moskova’ya döndü.

Eylemcilerin sayısı hala net değil

Beslan’daki okulu basan ve yüzlerce kişiyi üç gün boyunca rehin tutan eylemcilerin sayısının 40 olduğu tahmin ediliyor.

İnterfaks ajansı, 27 teröristin öldürüldüğünü bildirdi. Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı, öldürülen teröristlerin 10’unun Arap kökenli olduğunu, 3 teröristin yakalandığını, 4’ünün de arandığını açıkladı.

Silah ve patlayıcılar binaya önceden saklanmış

İnterfaks ajansı, adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağının, ’’patlayıcılar, silahlar ve askeri teçhizat okula yazın, inşaat çalışmalarının yapıldığı zaman sokulmuş’’ dediğini bildirdi.

Spor salonunda hala patlayıcılar var

ITAR-Tass ajansı, yerel içişleri bakanlığına dayanarak verdiği haberde, okulun spor salonunun hala patlayıcılarla dolu olduğu, bunun da salonda bulunan cesetlerin çıkarılması işlemini engellediğini bildirdi.

Basket potalarındaki bombalar operasyonu başlattı

Rusya, okula düzenlenen baskının önceden planlanmadığını açıkladı. Rus yetkililerin açıklamasına göre baskın, teröristlerin spor salonundaki basket potalarına yerleştirdikleri bombaların patlaması üzerine başladı.

Patlamaların ardından karşılıklı çatışmalar ile dün Türkiye saatiyle 12.15’te başlayan operasyon yaklaşık 10 saat sürdü.

Baskının başlamasıyla da bir kadın terörist kendini havaya uçurdu.

Eylemcilerin Çeçen olmadığı iddia ediliyor

Çeçen lider Aslan Mashadov’un sözcüsü Ahmed Zakayev, Kuzey Osetya’da yüzlerce kişiyi rehin alanların ’’Çeçen olmadığını’’ söyledi.

Zakayev, İngiliz Channel 4 televizyonuna verdiği demeçte, ’’rehin alanlar İnguşlardır, Osetyalılardır, Ruslardır ama Çeçenler değildir’’ dedi.

Zakayev, kısa mülakatında, Rusya’da düzenlenen bütün terör eylemlerinden Çeçenlerin sorumlu tutulmasından duyduğu kaygıyı da dile getirdi.

Eylemi, El Kaide örgütünün finanse ettiği iddia ediliyor

Rus ITAR-Tass ajansı kimliğini açıklamayan bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde, eylemi El Kaide’nin finanse ettiğini Şamil Basayev’in ise planladığını duyurdu.

Çeçen saldırganlar 2002 yılının ekim ayında Moskova’daki bir tiyatroyu basmış, Rus askerlerinin düzenledikleri operasyonda 100’ün üzerinde kişi hayatını kaybetmişti.
KENTHABER
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2004 Cumartesi 13:28:13
Güncelleme :5 Eylül 2004 Pazar 14:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat nalbant IP: 88.249.70.xxx Tarih : 23.12.2008 14:55:11

çeçelerin bunu yaptıgına inananlar aptalın önde gidenidir çeçelerin yerinde başka bir millet olsaydı onlara karşı mezalime bu kadar sabır göztermez dünyayı haya ucururdu misal .....................