20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Rusya'da Putin zorlanmadan kazandı

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından oyların yüzde 59'u sayılırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yüzde 69.57 oranında oy alarak seçimi kazandığını açıkladı. Komünist aday Nikolay Haritonov yüzde 14.84 oy oranıyla ikinci sırayı alırken, milliyetçi aday Sergei Glazyev yüzde 4.21'lik oyla üçüncü sıraya yerleşti. Liberal İrina Khakamada yüzde 3.97, aşırı milliyetçi Oleg Malişkin ise yüzde 2.33 oranında oy aldı. Parlamentonun üst kanadının hükümet yanlısı başkanı Sergei Mironov ise yüzde 0.8'lik oyla sonuncu oldu.
Putin yaptığı açıklamada, görevinin yeni döneminde demokratik prensipleri ve özgür medyayı koruyacağını belirtti. Vladimir Putin, "Halkımızın demokratik haklarının koşulsuz olarak korunacağına ve garanti altına alınacağına söz veriyorum. İcraatlarımızı durdurmayarak çok partili sistemi güçlendireceğiz. Sivil toplumu güçlendireceğiz ve kitle iletişiminin özgürlüğü için herşeyi yapacağız" dedi. Rusya'nın hem Batı hem de Asya için iyi bir müttefik olacağını ifade eden Putin, uzlaşmaya dayalı barışçıl bir dış politika izleneceğini belirtti.
Ülkedeki seçimler konusunda ABD'nin endişelerine de değinen Putin, söz konusu endişelerin, ABD'nin kendi içindeki siyasi durumdan kaynaklandığını söyledi. Amerikalı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada Rusya'daki seçimlerin yapılış şeklinden ve doğruluğundan endişe duyduklarını ifade etmişlerdi.
MOSKOVA - İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2004 Pazartesi 03:07:56
Güncelleme :15 Mart 2004 Pazartesi 03:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?