19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Rusya'da ulusal yas başladı

Beslan’da cenaze törenlerine bugün de devam ediliyor. Okul baskınında yaşamını yitirenlerden 24’ünün cenaze törenleri dün düzenlenmişti. Bugün ise 104 cenazenin kaldırılması bekleniyor.

Kasabanın mezarlığında ve yanındaki bir başka arsada yeni mezarlar kazıldı.

Beslan’daki bir BBC muhabiri, kasabanın sessizğe büründüğünü, duyulan tek sesin yakınlarını kaybedenlerin ağlayışları ve hıçkırıkları olduğunu bildiriyor.

Televizyonlarda bütün eğlence programlarının iptal edildiği Rusya’da bayraklar yarıya indirilirken, Beslan’da ilk cenazeler hafta sonu kaldırıldı.

Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesinde Beslan kentindeki okulda kanlı biçimde sona eren rehine krizi ardından Rusya’da ilan edilen iki günlük yas bugün başladı.

Çeçenistan’ın bağımsızlığını isteyen militanlar ile Rus güvenlik güçleri arasındaki çatışmada ölen 330’u aşkın kişiden yarısı çocuktu.

Rus Kızılhaç Örgütü, halen hastanede bulunan 400’ü aşkın kişinin tedavisi için para yardımı çağrısı yaptı.

Rehin tutulanlardan yaklaşık 200’ünün ise, akıbeti halen meçhul.

Güvenlik servisleri mercek altında

Beslan’daki okul baskının ardından Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in söz verdiği şekilde güvenlik önlemlerinin arttırılması konusunda çalışmalar başladı.

Ancak basın, yetkililerini, Rusya’nın yozlaşmış güvenlik servislerini yenileyebilecekleri konusunda şüpheci yorumlar yayınlıyor.

Basının şikayetçi olduğu bir diğer konu ise, ’Sovyet tarzı’ diye niteledikleri baskılar sonucu bilgiye ulaşımın engellenmesi.

Moskova’daki bir BBC muhabiri, halkın başlıca haber kaynağı olan Rus devlet televizyonunda değişikliklerin gözlenmeye başladığını bildiriyor.

Devlet televizyonu, gazetelerin aksine, ülkede güvenlik sorunlarının kontrol altında olduğu yolunda yayınlar yapıyor.

Televizyonda gösterilen ’Beslan militanı’

Rus devlet televizyonu, okuldakileri rehin alan militanlardan biri olduğunu öne sürdüğü bir kişinin görüntülerini yayınladı.

Rus yetkililerin, üç militanı sağ olarak ele geçirdikleri iddiasını destekleyen ilk bulgu olan televizyon görüntüsünde, elleri arkasından kelepçeli bir adam, Beslan’daki çocuklardan hiçbirine ateş açmadığını söylüyor.

Anlaşıldığı kadarıyla Rus özel timleri, sakalını kesen zanlıyı rehinelerin arasına karışıp kaçmaya çalışırken yakaladı.

Bundan önceki saatlerde de Rus polisi, militanlara yardım ettikleri gerekçesiyle üç kişinin tutuklandığını açıkladı.

Soruşturmacılar, kimi rehinelerin dile getirdiği gibi militanların silahlarının okula önceden yerleştirilmiş olup olmadığının incelendiğini söylüyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 16:44:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?