17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Rusya'daki uçak kazalarında terör kuşkusu

Rusya’da yüze yakın kişiyi taşıyan iki yolcu uçağından biri düştü. Hemen hemen aynı dakikalarda ikinci uçakla da bağlantı kesildi. Görgü tanıkları, uçaklardan birinde düşmeden önce patlama olduğunu aktardı. Yetkililer, terör saldırısı olasılığını gözardı etmiyor.

Itar-Tass Haber Ajansı, 42 mürettebatla Moskova’dan Volgograd’a giden uçağın Tu-134 tipi yolcu uçağının Moskova’nın 180 kilometre güneyindeki Tula bölgesinde, Buçalki köyü yakınlarında düştüğünu duyurdu. Görgü tanıkları bu uçakta düşmeden önce bir patlama gördüklerini aktardı.

Rusya’nın iki ayrı bölgesinde meydana gelen uçak kazalarında sağ kurtulan olup olmadığı konusunda bilgi edinilemezken, Rus Enformasyon Ajansı RIA Novosti, kurtarma ekiplerinin Buçalki köyü yakınında düşen uçağın kanadını bulduğunu duyurdu.

Acil Durumlar Bakanlığı Tula bölgesi yetkilisi tarafından RIA Novosti’ye yapılan açıklamada, kurtarma ekiplerinin Buçalki köyüne yakın bir yerde uçağın kanadını bulduğunu belirterek, alev alan kanadın söndürülmeye çalışıldığını kaydetti.

Yetkili, uçağın diğer parçalarına da ulaştıklarını belirterek, olaydan canlı kurtulabilen kimseye şu ana kadar rastlamadıklarını söyledi.

‘TERÖR SALDIRISI OLABİLİR’

Bunun hemen ardından İnterfax Haber Ajansı 44 yolcusuyla Moskova’dan Karadeniz’deki sahil kenti Soçi’ye giden yine Tu-154 tipi bir yolcu uçağıyla irtibatın kaybedildiğini bildirdi. Bir kaç dakika sonra da, bu uçağın da Moskova’nın 965 kilometre güneyindeki Rostov kenti yakınlarında düştüğü duyuruldu.

Rostov yakınlarında düşen uçağın enkazını bulmak için çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülürken, yolcuların ve mürettebatın tümünün hayatını kaybetmesinden endişe duyuluyor.

Her iki olayda da yolcularla mürettebattan hayatta kalan olup olmadığı bilinmiyor. Yetkililer, terör saldırısı olasılığını gözardı etmiyor.

Rusya’da 2 yolcu uçağının düşmesi terörist saldırı olasılığını gündeme getirirken, tüm havaalanlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Gelişmelerle ilgili yetkililerden sürekli bilgi alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus iç istihbarat servisi FSB’ye bir uçağın düşmesinin diğerinin de kaybolmasının detaylı bir şekilde soruşturulması talimatı verdi.

Bir güvenlik uzmanı İnterfaks Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Her 2 uçak da Moskova’da aynı havaalanından kalktı ve radardan aynı zamanda kayboldular. Tüm bunlar daha önceden planlanmış bir terörist saldırı ihtimalini gündeme getiriyor" dedi.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri ve savcılık bürosu yetkililerinin uçaklardaki yolcu listesiyle uçakların bakımını yapan personeli incelediğini kaydeden yetkili, "Önemli olan Tula bölgesinde bulunan uçak enkazından gerekli bilgiyi bir an önce almaktır. Enkazın ve uçuş kayıtlarının incelenmesi uçağın düşüş veya iddia edildiği infilak etmişse, patlamanın nedenini ortaya çıkaracak" diye konuştu.

Görgü tanıklarının Tula bölgesinde düşen uçağın havadayken infilak ettiğini açıklaması terörist saldırı olasılığını güçlendirirken, Rusya’daki tüm havaalanlarındaki güvenlik önlemleri olağanüstü şekilde artırıldı.

MOSKOVA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2004 Çarşamba 12:04:13
Güncelleme :25 Ağustos 2004 Çarşamba 15:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?