21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Rusya'dan gözdağı: 'Dünyanın her yerinde vururuz'

Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, ülkesinin dünyanın neresinde olursa olsun, terörü yok etmek için "önleyici saldırılar" düzenleyeceğini söyledi.

Ancak Yuri Baluyevski, bu faaliyetlerinin "nükleer saldırıları kapsamadığını" belirtti.

Rus Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Koşaçev de, BBC’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Osetya’daki eylemin, ülke dışında planlandığına dikkat çekti.

Konstantin Koşaçev, Çeçenistan’ın, tüm ülkede istikrarı bozmak için dış güçlerce kullanıldığını savundu.

Koşaçev ayrıca Rusya’nın halen savaşta olduğunu ve kendini koruma hakkı bulunduğunu söyledi.

Baluyevski ve Koşaçev’in açıklamaları, Kuzey Osetya’da en az 330 kişinin öldüğü okul baskınını izliyor.

Moskova muhabirimiz ise yeterince finanse edilmeyen ve morali bozuk Rus ordusunun, yurt dışında önleyici saldırılar düzenlemesi konusunda şüpheler bulunduğunu vurguluyor.

Rus yetkililer, daha önce de Çeçen liderler Aslan Mashadov ve Şamil Basayev’ın yakalanmalarına yardımcı olacak bilgileri kendilerine verene, 10 milyon dolar ödül vaad etmişti.

Aslan Mashadov, 1997’de Çeçenistan Devlet Başkanı seçilmiş, ancak daha sonra Moskova tarafından terörist ilan edilmişti.

Ancak Mashadov, okul baskınına karıştığı yolundaki suçlamaları reddediyor.

Çeçen bir komutan olan Şamil Basayev ise operasyonlara liderlik etmekle suçlanıyor ve aşırı şiddet uygulaması ile biliniyor.

Rus yetkililer, Mashadov ve Basayev’le ilgili ödülü açıklamadan önce, Kuzey Osetya’daki okul baskınında rehin alınanların sayısının 1200 olduğunu ilk kez kabul etmişti.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2004 Perşembe 00:20:18
Güncelleme :9 Eylül 2004 Perşembe 14:48:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?