30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Rusya'nın korktuğu oldu

ABD ile Polonya arasında füze savunma sistemine ilişkin anlaşma imzalandı. Rusya’nın Gürcistan’daki işgaline karşı önlemlerin ele alındığı NATO Konseyi toplantısının yapıldığı Brüksel’den Varşova’ya geçen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Polonyalı muadili Radek Sikorski, Rusya’nın karşı çıktığı, Polonya’da ABD füze savunma üssünün kurulmasını sağlayacak anlaşmaya imza attı. ABD bu imzayla, Rusya’nın batı sınırından 180 kilometre uzaklıkta bulunan bölgedeki üsse 10 interceptor füze savunma sistemi yerleştirecek. Gürcistan dolayısıyla Batı ve Rusya ilişkilerinin oldukça gergin olduğu bir dönemde, geçen hafta, ABD ve Polonya heyetleri anlaşma metni üzerinde mutabakata varmışlardı.

Rusya, bu anlaşmanın, güvenliği için tehdit oluşturduğunu savunmuş, Varşova ile Washington’u, Kafkasya’daki çatışmadan sonra anlaşmayı hızla imzalamak üzere hazırlık yapmakla suçlamıştı.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, “Ülkemiz ve ABD’nin daha güvenli olacağı anlamına gelecek asıl hedeflerimize ulaştık” dedi. ABD, anlaşma karşılığında Polonya’nın hava savunma sistemini güçlendirecek ve ilk etapta 96 Patriot füzesi verecek. Rice, anlaşmanın, 21. yüzyılın yeni tehditlerine, İran ya da Kuzey Kore gibi ülkelerden gelecek uzun menzilli füze tehditlerine karşı kendilerine yardımcı olacağını bildirdi. Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski de her iki tarafın hedeflerine ulaştığını ve bunun Polonya için büyük başarı olduğunu söyledi. ABD, Çek Cumhuriyeti’ne de füzeleri tespit edecek bir radar üssü kuracak. Füze savunma sistemi 3.5 milyar dolara mal olacak.

MOSKOVA’DAN MİSİLLEME

ABD’nin füze savunma sistemine Rusya’dan jet misilleme geldi. Rusya, Belarus’a füze kalkanı kurma kararı aldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, ortak füze kalkanı kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD’nin Doğu Avrupa ülkelerinde füze kalkanı oluşturma planına mutlaka tepki göstereceğini ve bu tepkinin de “sadece diplomatik yöntemlerle’’ olmayacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, “Polonya topraklarında Amerikan Patriot sistemlerinin kurulması unsurunun İran’dan gelebilecek bir tehditle hiçbir ilgisi yok’’ görüşüne yer verildi.

Rusya, Gürcistan’ın bedelini ödeyecek

RICE, Polonya’nın ABD ile füze savunma anlaşması imzalayarak saldırılara açık hale geldiği şeklindeki Rusya’nın yorumunu reddederek, “Ruslar güvenilirliklerini kaybediyor” dedi. Bu tür yorumların “saçmalığın sınırlarında dolaştığını” söyleyen Rice, ABD’nin Polonya ile bu ülkenin güvenliğini sanki kendisinin güvenliğiymiş gibi koruyan “sağlam bir anlaşma” yaptığını savundu. Rusların bu tür yorumlarının “akıllıca olmayacağını” belirten Rice, “Rusların güvenilirliklerini kaybetmekte olduklarını” ve “Rusya’nın Gürcistan’daki hareketlerinin bedelini ödeyeceğini” söyledi, ancak bu son sözlerine açıklama getirmedi.


Rusya’dan kışkırtıcı tanıma kararı

RUS Parlamentosu’nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduklarını söyledi. Güney Osetya’da barışçıl bir yaşamın artık güvence altına alındığına dair bir kuşkusunun olmadığını ifade eden Sergey Mironov, ‘’Güney Osetya halkının barış içinde yaşamasını kimse engelleyemeyecek’’ diye konuştu. Abhazya’da 1997 yılında yapılan referandumda halkın yüzde 97’si bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı.

Akşam
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 05:33:02
Güncelleme :21 Ağustos 2008 Perşembe 05:36:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?