19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Saadet Partisi'nden Eroğlu'na kanca

 Saadet Partisi (SP) yönetimi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AK Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olamayan Veysel Eroğlu'nun peşine düştü.
SP, sürpriz bir şekilde Veysel Eroğlu'na adaylık teklifinde bulundu. Eroğlu ile SP yönetimi arasındaki pazarlık sürüyor. Ancak Eroğlu'nun önünde hukuki bir engel var. Yasal olarak bir partinin merkez yoklamasından geçen bir aday, başka bir partiden aday olamıyor. SP, hukuki engeli 'Edip Safter Gaydalı' örneği ile aşmayı planlıyor. Siyasi partiler, 28 Mart 2004 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde kesin aday listelerini yarın Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecek. AK Parti, tüm adaylarını kesinleştirirken, SP'de 'son gün' heyecanı yaşanıyor. Büyükşehir belediye başkan adaylarını son dakikaya bırakan SP, Ankara'da Çorum Belediye Başkanı Arif Ersoy'u, İzmir'de Genel İdare Kurulu üyesi ve Ankara eski milletvekili Doç. Dr. Oya Akgönenç'i aday gösterme kararı aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayını netleştiremeyen SP, öncelikle AK Parti'den aday olmak için uzun süre uğraşan ancak umduğunu bulamayan Ali Müfit Gürtüna'ya teklif götürdü. AK Parti'den adaylık umudu kalmayınca SP tarafından yakın markaja alınan Gürtüna, partinin adaylık teklifini geri çevirdi. Bir süredir parti yönetimi ile temaslarını sürdüren Gürtüna, SP'den aday olmayı düşünmediğini bildirdi. Gürtüna'nın ret cevabı üzerine SP eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan da devreye girdi. Erbakan'ın, Gürtüna'yı dün telefonla arayarak, bir kez daha düşünmesini istedi. Gürtüna'yı ikna etmeye çalışan Erbakan, başarılı olamadı. Erbakan'ın teklifini 'teşekkür ederek' geri çeviren Gürtüna, aday olmak istemediğini bildirdi.
Gürtuna'dan red cevabı alan SP, rotasını sürpriz bir şekilde DSİ eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu'na çevirdi. SP, AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından aday gösterilmeyen Veysel Eroğlu'nun kapısını çaldı. Eroğlu'na sürpriz adaylık teklifi yapan SP, henüz net bir cevap alamadı. Ancak Eroğlu'nun önünde hukuki bir engel var. Yasal olarak bir partinin merkez yoklamasından geçen bir aday, başka bir partiden aday olamıyor. SP, hukuki engeli 'Edip Safter Gaydalı' örneği ile aşmayı planlıyor. 1995 milletvekili genel seçimlerinde Edip Safter Gaydalı, ANAP'tan milletvekili adayı olmuş ancak daha sonra DYP'ye geçerek burada birinci sıradan aday gösterilmişti. ANAP, 1995 seçimlerinde DYP'den milletvekili seçilen Gaydalı'yı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) şikayet etmişti. ANAP, YSK'ya 'Genel İdare Kurulu kararıyla adaylığını ilan ettiğimiz Gaydalı'nın milletvekilliğinin düşürülmesini taleh ediyoruz' itirazında bulunmuştu. YSK, ANAP'ın itirazını reddederek, Gaydalı'nın milletvekilliğinin devamına karar vermişti.
DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2004 Pazartesi 17:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?