30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Saatte 3 türü yok ediyoruz!

Bugün, sayıları hızla azalan bitki ve hayvanların korunması amacıyla 15 yıl önce ilan edilen Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü.


Birleşmiş Milletler biyolojik çeşitlilik uzmanlarına göre, insanların yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle her saat 3 bitki ya da hayvan türü ortadan kalkıyor, her gün 150’ye yakın, yılda 50 bine yakın tür yok oluyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalarını inceleyen Yaşayan Gezegen Endeksi’ne göre, biyolojik çeşitliliğin azalması hız kesmedi. Bu da insanlığı tehdit ettiğini ortaya koyuyor.


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Dr. Mustafa Kılıç, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir ülke olmasına rağmen bunu koruyacak önlemler olmadığını söyledi.


TEMA verilerine göre ise dünyanın çok az rastlanır bir ekosistem çeşitliliğine sahip Türkiye’de bitki türü sayısı 9 bin. Bunun yaklaşık 3 bini endemik özellikte yani sadece bu coğrafyada hayat buluyor. Bu rakam Avrupa’nın tümünde 2500.

Yok olan zenginlikler
Doğa Derneği’nin yürüttüğü “Sıfır Yok Oluş Kampanyası’na göre, Avrupa’da üreme alanı sadece Muş olan telli turnadan 11 tane kaldı. Anadolu parsının ise Doğu Toroslar’da çok az sayıda kaldığı umut ediliyor. Sadece Türkiye’de yetişen Likya orkidesi sayısı ise 200 civarında.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 07:50:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?