20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sabah-atv Çalık Grubu'nda

Çalık Holding, atv-Sabah'ın ihale bedeli olan 1,1 milyar doları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ödedi.

Böylece Çalık hakkında ortaya atılan 'parayı bulamadı' yönündeki iddialar boşa çıktı. İhale bedelinin 750 milyon doları Halkbank ve Vakıfbank'tan temin edilirken, kalan kısmı Çalık ile Katarlı ortağı Al Wasaeel'in kaynaklarından karşılandı. İki ortak işletme sermayesi olarak da 150 milyon dolar yatırdı. Dün devir teslim anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte medya grubu el değiştirmiş oldu. atv-Sabah İktisadi Ticari Bütünlüğü kapsamında yer alan kuruluşlar tüm hak ve varlıklarıyla birlikte Çalık Holding'in bünyesindeki Turkuvaz AŞ'ye geçti ve Turkuvaz, Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek medya grubu haline geldi. Şirket, konuyla ilgili açıklamasında ise medyada yer almanın kamusal sorumluluğuna dikkat çekti: "Bağımsız ve tarafsız habercilikten taviz verilmeyecek. Sorumlu ve etik yayıncılık, politikalarımızın temelini oluşturacaktır."

TMSF, Etibank'tan kaynaklanan borçlarından ötürü daha önce Dinç Bilgin'e ait olan atv-Sabah şirketler grubuna el koymuştu. İlk olarak Ciner Grubu ile el sıkışan Fon yönetimi, Dinç Bilgin'in Turgay Ciner ile gizli bir protokol imzaladığına ilişkin yeni bilgilerin ortaya çıkması üzerine Şubat 2007'de söz konusu medya topluluğunun yönetimini devralmıştı. atv-Sabah için 5 Aralık 2007'de yapılan ihalede ise en yüksek teklifi 1,1 milyar dolarla Çalık Grubu vermişti. Satışın ardından önce Rekabet Kurulu, ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan görüş istenmiş, gelen 'olur' yazılarının ardından 7 Şubat'ta TMSF yönetimi satışa onay verdiğini açıklamıştı. TMSF Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle Çalık Grubu'na ödeme yapması için 60 günlük süre tanımıştı. Ahmet Çalık'ın şirketi sürenin dolmasına üç gün kala ödeme yaparak spekülasyonlara cevap vermiş oldu. Devir teslim anlaşması dün imzalanarak medya grubu devralındı.

Çalık Holding tarafından yapılan açıklamada, ihale bedelinin 750 milyon dolarının Vakıfbank ile Halkbank'tan alınan proje finansmanıyla karşılandığı belirtildi. Açıklamaya göre ihale tutarının kalan bölümü holding ile Katarlı Al Wasaeel International Media Co.'nun kendi kaynaklarından sağlandı. İki ortak işletme sermayesi olarak da 150 milyon dolar yatırdı. Böylece, Turkuvaz Medya Grubu, Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek Medya Grubu haline geldi. İhale sürecinde yerli ve yabancı çok sayıda kuruluştan ortaklık teklifinin geldiği belirtilen açıklamada, "Bu teklifler arasında söz konusu şirketlerden kurumumuza en fazla sinerji sağlayacağına inandığımız Katar menşeli medya kuruluşu olan Al Wasaeel International Media Co. ile sürdürülen görüşmeler mutabakatla sonuçlanmış ve adı geçen şirket, mevzuata ve ihale şartnamesine uygun olarak, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık AŞ'ye yüzde 25 oranında ortak olmuştur." denildi.

Sorumlu ve etik yayıncılık

atv ve Sabah'ın yıllardır sorumlu bir yayıncılık çizgisiyle Türk medyasının önemli bir markası olduğu dile getirilen açıklamada, "Çalık Holding olarak, medya sektöründe yer almanın, bir ticari faaliyette bulunmanın çok ötesinde, bir kamusal sorumluluğu beraberinde getirdiğini çok iyi biliyoruz. Sorumlu ve etik yayıncılık anlayışı, yayın politikalarımızın temelini oluşturacaktır." denildi. Söz konusu yayın kuruluşlarında bağımsız ve tarafsız habercilikten taviz verilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "Toplumsal değerleri gözeten, sorumlu bir yayıncılık anlayışına sahip bu markaların itibarlarının daha da yükseltilmesi ve marka değerlerinin artırılması yönünde, tüm çalışanlarımızla birlikte çaba göstereceğiz. Bu değerleri yaratmada emeği geçen, dönem dönem zorlu aşamalardan geçirerek bugünlere taşıyan, istisnasız herkese teşekkür ediyoruz. Bu çerçevede çalışanlarımızın refahı ve mutluluğu için gereken çalışmaları yapmaya da kararlıyız." ifadelerine yer verildi. Bugüne kadar tekstil, enerji, telekomünikasyon ve bankacılık alanındaki çalışmalarıyla adından söz ettiren Çalık Holding, bu satın almayla medya sektörüne de adım atmış oldu. Aktif büyüklüğü 2007 sonu itibarıyla 3 milyar doları aşan holding bünyesinde 15 bin kişi çalışıyor. Medya grubu dahil edildiğinde çalışan sayısı 18 bine ulaşacak.

Çalık'ın devraldığıkuruluşlar

atv, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz, Sinema, Sofra, Home Art, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji, Transport, Hukuki Perspektifler dergileri, haczedilen haklar, markalar, internet alan adları, yayın ekipman, cihaz ve araçlar ile İzmir matbaa ve gazete merkezi Turkuvaz AŞ bünyesine geçti.

...
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 03:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?