19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sabancı'yı on binler uğurladı

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı (71), düzenlenen devlet töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ünlü işadamı için düzenlenen iki ayrı törende, siyaset, iş ve sanat dünyasının tanınmış isimleri bir araya geldi.
Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden işadamı Sakıp Sabancı için ilk olarak Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş'de devlet töreni düzenlendi. Sakıp Sabancı'nın Türk bayrağına sarılı naaşı, polis bandosu eşliğinde taşınarak, holding binası girişinde katafalkın üzerinde konuldu. Sabancı'nın yakınları sırasıyla tabutu öperek dualar okudu. Eşi Türkan Sabancı, kızı Sevil Sabancı, Erol Sabancı, Şevket Sabancı ve ailenin diğer fertlerinin yanı sıra, öğrenciler de tabutun başında dualar okudu. Dilek Sabancı, babasının tabutu başında gözyaşı döktü. Gözyaşları içinde dua okuyan Dilek Sabancı'yı, yakınları teselli etti. Sakıp-Türkan Sabancı çiftinin bedensel özürlü çocukları Metin Sabancı ise, holding binasındaki törene katılmadı.

"SANAYİ DEYİNCE HEP ÖNDE OLMUŞTUR"
Sakıp Sabancı için bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. CEO'su Dr. Celal Metin, "Yokluğunu değil varlığını yaşayacağımız, büyüğümüz, dostumuz, ağamız Sakıp Sabancı'nın madde olarak aramızdan ayrılmasının hüznünü paylaşmak üzere buradayız. Sakıp Ağa'yı anlatmaya ömürler yetmez. O bir sanayi, kültür, sanat, eğitim insanı olarak hep yaşayacak. Burada bulunan ve bulunmayan herkesin, bu ülkesini seven, ülkesi için yaptıklarını hiçbir zaman yeterli bulmayan insanla ilgili hoş bir anısı olduğu kanısındayım. Sanat deyince, eğitim deyince, kültür deyince, sanayi deyince hep en önde olmuş ve koşa koşa gitmiştir" dedi.
Sakıp Sabancı'nın, bundan sonra anılarda yaşayacağını ifade eden Metin, "Bu an Sakıp Ağa'yı yaşatma anıdır. Sakıp Sabancı Türk toplumu için bir kazanç olmuştur. Onun varlığı ve benliği bundan sonra eserlerinde yaşayacaktır. Sabancı, gelecek kuşaklara da bir örnek oluşturmuştur. Son kitabında, 'bıraktığım yerde hayatım' diyordu ve başaramadıkları diye bir bölüm koymuştu. Başaramadıkları o kadar az dı ki, kitap yazmayı düşündü fakat bir iki sayfayı geçemedi. İnsanlar yaşadıkça, Sakıp Ağa'nın yaşamı da devam edecek" diye konuştu.

AĞABEYE GÖZYAŞI
Daha sonra, Sabancı Ailesi adına Şevket Sabancı konuşma yaptı. Gözyaşları içinde konuşan Şevket Sabancı, "Sabancı camiasının, Türk iş aleminin ve Türk milletinin çok acılı bir gününde kaybettiği değerli bir evladına yapabileceğimiz son görevlerden birini yapmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Beni yıllar geriye götürüyor, rahmetli babamı kaybettiğmiz zaman Sakıp Ağabeyimizin etrafında bütün kardeşler birlik olduk, kenetlendik. Onun önderliğinde, yeni fikirler üretme meziyetinden yararlanarak ülke içinde ve ülke dışında bir çok eserler yaratabildik" ifadelerini kullandı.
Şevket Sabancı, Sabancı Holding Vakfı'nı Sakıp Sabancı liderliğinde kurduklarını söyledi. Zaman zaman konuşmakta zorlanan Şevket Sabancı, "İş hayatı dışında çok önem verdiği bir konu, sosyal hizmetler konusuydu. Kendisi hayır yapmaya, ihtiyaç içindeki insanları bir üst seviyeye taşımaya gönül vermiş bir insandı. Yine üstün liderliğinde biz kardeşler, Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nı kurduk. Bu vakıf kanalıyla ülkede 100'ü aşkın eser yapabildik. Allah bize bunu kısmet etti. Sakıp Sabancı bu işlere o kadar yürek bağlamıştı ki, kendini frenleyemez, değişik özel girişimler yapardı. Özel girişimleri özel gayretleriyle ve özel harcamalarıyla yapardı. Bu meziyeti onun halk sevgisinin bir ifadesiydi. Sanatta, kültürde, sağlıkta ve eğitimde halka hizmet edebileceği o hizmeti ayrı bir keyifle kucakladı" dedi.
Şevket Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sakıp Ağabeyimi hepiniz çok yakın tanıyorsunuz. Eğer Sakıp Sabancı şimdi size hitap ediyor olabilseydi, eminim ki, 'Arkadaşlar kendi sağlığınıza iyi bakın. Sizler saoğlun, millet sağolsun' derdi. Şimdi ben kendisine sesleniyorum. Ey Sakıp Ağabeyim, bugün beraberliğimizin son günündeyiz. Bugün aramızdan ayrılacaksın, bu ayrılık fiziki bir ayrılıktır, sen her zaman gönüllerimizdesin. Her zaman bize yürek vereceksin. Senin açtığın çığırlarda biz de vazife olarak yılmadan, ileriye gitmeye gayret sarf edeceğiz."

GÜL: "ACIMIZ ÇOK BÜYÜK"
Son olarak söz alan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Sakıp Sabancı'nın Türk toplumu için büyük bir kazanç olduğunu söyledi. Gül, "Kadim bir dostumuzuen madde olarak aramızdan ayrılmasının hüznün, tecrübesiyle bizlere rehberlik eden büyüğümüzü ve hemşehrimi kaybettim. Acımız çok büyük. Sakıp Ağa'nın ebediyete intikaliyle iş dünyamız duayenini, siyaset dünyamız açık sözlü rehberini, eğitim ve kültür dünyamız en büyük hamillerinden birini kaybetmiştir. Haklımız, kendini anlayan, onun diliyle konuşan, bu topraklardan aldığını yine bu topraklara veren, insanlara aş, iş ve umut dağıtan bir evladını, ülkemizin en büyük hayırseverini ve gönül adamını kaybetmiştir" dedi.
Duygusal anlar yaşayan Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Türk ekonomisi risk alabilen, riski yönetebilen bir vizyon ve misyon adamını yitirmiştir. Bugün burada halkımızın ve devlet erkanının ebediyete uğurladığı Sabancı'nın bıraktığı eserler ve onun örnek kişiliğiyle, fikirleri ve misyonunun sonsuza kadar yaşayacak olması tek teselli kaynağımızdır. Halkımız ve devletimiz, kendine hizmet edenlere vefasıyla bilinir. Sabancı'yı gösterilecek en büyük vefa, 'çalışmak, çalışmak ve çalışmak'tır."
Son olarak söz alan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı da, Sakıp Sabancı için dua etti. Sabancı'nın, bir sevgi ve merhamet abidesi olduğunu belirten Çağrıcı, "Onun ikinci bir özelliği de gönlündeki bu sevgi ve merhamet duygularının aksiyona yansıması olan insanlara yardım etmek, aşsızlara aş, işsizlere iş imkanı sağlamaktır. Biz Sakıp Bey'de her zaman güçlü bir iman, ahret sonrasıyla ilgili derin bir sorumluluk duygusunu hep hissettik. Onun aynı zamanda bütün davasının, insanların yokluklarını gidermek, insanlara yardım etmek, onları himaye etmek, mutlularla mutlu, mutsuzlarla mutsuz olmak olduğunu gördük. İyi bir insan öldüğünde ona ağlamayın, asıl onu kaybeden topluma ağlayın" şeklinde konuştu.

SABANCI'NIN NAAŞINI ASKERLER TAŞIDI
Yapılan konuşmaların ardından İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Sakıp Sabancı için helallik istedi. Törene katılanların Fatiha okumasından sonra Sabancı'nın naaşı, askerlerin omzuna alındı. Cenaze, karanfiller eşliğinde holding binasından çıkarılarak, ikinci törenin gerçekleştirileceği Fatih Camii'ne doğru yola çıkarıldı.
Cenaze, oluşturulan askeri kortej eşliğinde Fatih Camii'ne getirildi. 8 Kapısı bulunan Fatih Camii'nin 7 kapısından vatandaşlar, diğer kapısından ise Sabancı Ailesi giriş yaptı. Cenaze, askerlerin omzunda musalla taşına konuldu. İki asker, Sabancı'nın tabutu başında nöbet tuttu. Tören öncesinde Sevil Sabancı ve Dilek Sabancı, tabut başında uzun süre dualar okudu. Ayakta durmakta güçlük çeken Dilek Sabancı, tören boyunca bir sandalyede oturdu. Eşinin ardından gözyaşı dökerek fenalaşan Türkan Sabancı ise, cenaze töreni başlamadan Fatih Camii'nden ayrıldı.

VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ
Çok sayıda vatandaş, cenaze töreni için sabahın erken saatlerinden itibaren Fatih Camii'ni doldurdu. Yoğun ilgi nedeniyle Fatih Camii'nin avlusu dolup taştı. Vatandaşlar, ön saflarda yer almak için adeta birbirleriye yarıştı. Kalabalık nedeniyle camiye giremeyenler, avlu dışında törene eşlik etti. Törene katılan çok sayıda vatandaş, Sabancı'ya sevgilerini anlatan pankartlar taşıdı. Cenaze törenine, Sakıp Sabancı'nın ölmeden önce bağış yaptığuzuen madde olarak aramızdan ayrılmasının hüznünı Kandilli Kız Lisesi'nden çok sayıda öğrenci de katıldı. Öğrenciler, Sakıp Sabancı'nın ardından gözyaşı döktü.
Kandilli Kız Lisesi'nin yanı sıra, Hacı Sabancı Lisesi, Dilek Sabancı Anadolu Ticaret ve Endüstri Meslek Lisesi, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Pendik Kaynarca Şevket Sabancı Lisesi öğrencileri, "Türk gençliği seni unutmayacak ve çok çalışacak" yazılı pankart taşıdı.
Fatih Camii'nde basın için ayrı bir platform oluşturuldu. Cami avlusunda, Sabancı Ailesi başta olmak üzere, devlet protokolü ve askeri protokol için bölümler ayrıldı. Sabancı Ailesi, kendileri için ayrılan bölümde taziyeleri kabul etti. Törene katılanlar, aileye taziyelerini bildirmek için sıraya girdi.

CENAZE NAMAZINI BARDAKOĞLU KILDIRDI
Sakıp Sabancı'nın cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu kıldırdı. Cenaze namazında bayanların da saf tuttuğu gözlendi. Bardakoğlu, cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, "Hayatı ve ölümü yaratan Allah'tır, Her şey onun elindedir ve onun dilediği olur. Hayat bir gerçek olduğu gibi, ölüm de gerçektir. Dünya ve üzerinde olan her şey fanidir. Baki olan Yüce Allah'tır. Hayatın manası, güzel işler yapmaktır. Merhum Sabancı, geriye güzel eserler bırakmıştır. Her insan, dünyada yaptığı iyiliklerin karşılığını alacaktır. Merhum Sakıp Sabancı da, bu dünyada yaptığı güzel ve hayırlı işlerin karşılığını, Yüce Rabbimizden alacaktır" dedi.
Daha sonra İstanbul Müftüsü Prof.Dr. Mustafa Çağrıcı dua okudu. Sakıp Sabancı'nın naaşı, öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, askerlerin omuzlarına alındı. Askeri bando eşliğinde camiden çıkarılan cenaze, Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Kortej, yoğun kalabalık nedeniyle güçlükle ilerleyebildi.

TÖRENLERE KATILANLAR
Sakıp Sabancı için düzenlenen törenlere, iş, politika ve sanat dünyasının çok sayıda tanınmış siması katıldı.
Törende, ünlü işadamının eşi Türkan Sabancı, kızı Sevil Sabancı, Erol Sabancı, Şevket Sabancı ve ailenin diğer fertlerinin yanı sıra, Sabancı Ailesi'nin Japonya'dan gelen misafirleri, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Bakanı Güldal Akşit, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Orman Bakanı Osman Pepe, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Defterdarı Kadir Boy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Vekili Recai Kutan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyesi Meral Akşener, Erdal İnönü, Hayri Kozakçıoğlu, Semra Özal, Berna en madde olarak aramızdan ayrılmasının hüznünYılmaz, işadamları Mustafa Koç, Halis Toprak, Cem Boyner, Halis Komili, sanatçılar Mahsun Kırmızıgül, Selami Şahin, Üstün Asutay, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, Tan Sağtürk, ilçe belediye başkanları ve yüzlerce vatandaş hazır bulundu. Törene katılanların büyük bölümü, Sakıp Sabancı'nın ardından gözyaşı döktü.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ise cenaze törenine çelenk gönderdi.

SABANCI TOPRAĞA VERİLDİ
Sakıp Sabancı, düzenlenen devlet töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Sabancı'nın cenazesi, uzun bir kortej eşliğinde mezarlığa getirildi. Fenalaşarak Fatih Camii'nden ayrılan Türkan Sabancı da, Zincirlikuyu Mezarlığı'na geldi.
Kayseri Zincidere Belediye Başkanı Mustafa Akçakoca, Sakıp Sabancı'nın doğduğu Akçakaya köyündeki evinin bahçesinden aldığı toprağı, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki Sabancı Kabristanı'na getirdi. Toprağı görevlilere teslim eden Akçakoca, "Biz Allah'tan rahmet diliyoruz. Babasının ve kendisinin doğduğu, büyüdüğü evden Ata toprağını alıp getirdik" diye konuştu.
Sabancı, düzenlenen törenlerin ardından dualar eşliğinde Aile Kabristanı'nda toprağa verildi. Sakıp Sabancı'nın Kayseri'de doğduğu evden getirilen su ve toprak da, ünlü işadamının mezarına konuldu. Basın mensupları, Sabancı Ailesi'nin isteği doğrultusunda defin sırasında görüntü almadı.
Sabancı Ailesi tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda satın alınan 200 metrekarelik alana hazırlanan 42 mezarlığa ilk defnedilen kişi, Sakıp Sabancı oldu.

TÖRENLER SIRASINDA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Hacı Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın cenaze töreni için İstanbul'da 2 bin 500 polis görev yaptı. Sakıp Sabancı'nın cenaze töreni için olağanüstü güvenlik tedbirleri alan polis, Fatih Camii'nde düzenlenecek cenaze töreni için, Fatih Fevzipaşa Caddesi'ni saat 11.00 itibariyle trafiğe kapattı.
Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan toplantının ardından polis, Atlı Köşk, Sabancı Center, Fatih Camii ve Zincirlikuyu Mezarlığı olmak üzere 4 ayrı güvenlik noktası oluşturdu. Sakıp Sabancı'nın naaşının Fatih Camii'nden Zincirlikuyu Mezarlığı'na kadar olan yol güzergahı üzerinde, çevik kuvvet polisinin yanı sıra keskin nişancılar yerleştirildi. Cenaze töreni nedeniyle Çevik Kuvvet, Terörle Mücadele İstihbarat Şubesi, Asayiş Şube Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine bağlı 300'ü bayan toplam 2 bin 500 polis, cenazenin defnine ve dağılımına kadar görev başında kaldı.
İSTANBUL - İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 16:53:21
Güncelleme :13 Nisan 2004 Salı 12:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?