24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Saddam, Bağdat'ta karikatürle 'ti'ye alınıyor

ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından ülkeye basın serbesiyeti geldi. Ülkenin ilk özel mülkiyetli gazeteleri yayın hayatlarına başladı. Saddam Hüseyin yakalanıncaya kadar ihtiyatı elden bırakmayan gazeteler, ABD askerlerinin Irak eski Devlet Başkanını yakalamasının ardından mizah yapmaya başladı.

İktidarı boyunca ülkesinde yayın yapan gazetelerden tek bir eleştiri almayan Saddam Hüseyin, gazetelerin karikatürlerinde bazen "Donkişot" bazen de elinde bomba ile kapıları çalan "Noel Baba" oluyor.
Irak gazetelerinin genellikle son sayfaları karikatür için kullanılıyor. Çizgilerin artık özgür, karikatürün ise serbest olduğu Irak basınında gazeteler; Saddam karikatürleri basmak için adeta birbiriyle yarışıyor.
Irak’ın en yaygın gazetesi olan El Kasim El Müşterek’te karikatür çizen Bağdat Güzelsanatlar Akademisi Öğrencisi Esam Dubeysi: "Uzun yıllardan beri karikatür çiziyorum. Geçmişte Saddam Hüseyin’i karikatürize etmek yasaktı. O dönemlerde içtimai hayata dair çizimler yapıyordum. Şimdi serbestçe çizebiliyoruz. Umuyorum ki gelecekte Irak’ta, karikatür sanatı çok daha gelişecek" dedi. Gazetenin 2004 yılında çıkacak ilk sayısı için elinde dinamitle Noel Baba kılığına girmiş Saddam Hüseyin karikatürü çizdiğini söyleyen Dubeysi, Saddam Hüseyin karikatürü çizmenin kolay olduğunu, onun yüzüne aşina olduklarını belirterek, "Asıl zor olan George W. Bush’u çizmek" diye konuştu.

Gazetenin Genel Yayın Müdürü Muhammed Mubarek ise mizahın gazetelerde önemli olduğunu vurgulayarak, okuyucu kitlesinin Saddam karikatürlerinden memnun olduğunu söyledi. Mubarek, ABD işgaline karşı olduklarını ve işgali eleştirdiklerini de kaydederek, "Saddam Hüseyin döneminde böyle bir karikatür çizilseydi hem çizen hem de ailesi mahvolmuştu" şeklinde konuştu.

Dünyada yaşanan gelişmeleri 2003 yılına kadar devletin çıkardığı gazetelerden öğrenen Irak halkı, basın hürriyetinin sağlanmasından memnun. Daha önce görmeye alışık olmadıkları çizgileri, resimleri ve eleştirileri gazete sayfalarında okuyabilen Irak halkı, mizahın insanlara şiddeti unutturduğunu düşünüyor.

Günlük gazeteleri takip etmeye çalıştığını belirten Mustafa Diyab, "Karikatürlere gülüyoruz. Hoşumuza gidiyor. Böyle olması daha iyi" dedi.
Bir zamanlar Saddam Hüseyin’in oğlu Uday tarafından yayınlanan gazetelerde Irak’ın resmi görüşü ile dış dünyaya bakan halk, şimdi Saddam Hüseyin’in karikatürlerine bakıp gülüyor.

BAĞDAT
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2003 Çarşamba 00:00:31
Güncelleme :31 Aralık 2003 Çarşamba 16:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?