20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Saddam, savaşı tahmin edemedi

 Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in, Irak Savaşı'nın önlenebileceğine ve Amerika'nın sadece kısıtlı bir hava saldırısıyla yetineceğine inandığı bildirildi. Bu sebeple Saddam Hüseyin yönetiminin, bir saldırıdan ziyade muhtemel iç isyanlara karşı tedbir konusunda hazırlık yaptığı kaydedildi.
New York Times (NYT) gazetesi, 26 Ocak tarihli Pentagon en üst yönetimi için hazırlanan gizli bir rapora göre, Saddam Hüseyin'in can kaybını göze alamayacak Beyaz Saray'ın bir hava bombardımanı kampanyasına emir vereceğini ve buna da Irak'ın dayanabileceğini hesap ettiğini yazdı. Ayrıca Irak Savunma Bakanlığı'nın, büyük bir yanlış hesaplama ile herhangi bir kara saldırısının Ürdün sınırından geleceğini tahmin ettiği ve buna göre hazırlandığı ileri sürüldü.
Ele geçirilen Iraklı üst seviye liderlerin sorgularında elde edilen bilgilere göre hazırlanan raporda, Saddam Hüseyin'in yakın çevresi ve hükümetinin barışta ve savaşta gerçekten kopuk olduğu kaydedildi.
Sorgulamalar sırasında elde edilen bilgilere göre, ABD'nin başta enformasyon kampanyası olmak üzere savaş öncesi operasyonlarının başarılı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden NYT, Amerika'nın özellikle iki enformasyon operasyonun çok başarılı olduğunu bildirdi. Gözaltındaki Iraklılar'ın ifadelerine göre, her iki operasyonun da beklenenin üzerinde başarılar sağladığının ifade edildiği raporda, Iraklı üst seviye yetkililerin gelen telefonların Washington'dan değil de Saddam Hüseyin'in gizli servislerinden bir "bağlılık testi" olduğu düşüncesine kapıldıkları belirtildi. Özel telefon çağrılarında Arapça bilen Amerikalılar'ın Iraklı yetkililere Saddam Hüseyin'e karşı gelmeleri ve savaştan kaçınma çağrılarının yapıldığını fakat gelen telefonların "bir bağlılık testi" olduğunu düşünen Iraklı yetkililerin işkence ve ölüm korkusu ile işbirliği tekliflerini tamamen reddettikleri belirtildi.
Milyonlarca küçük el ilanının havadan dağıtılması olayında ise, "Dikkatli olun, koalisyon uçağını izlemeyin veya ateş açmayın" şeklindeki uyarıların, Iraklı askerlerin birliklerinden firarlarını artırmadığı fakat askerlerin, "ABD'liler bu kadar çok el ilanını bu kadar yakınlarımıza kadar dağıtabiliyorsa, bizim hava savunma kuvvetlerimiz söylendiği gibi o kadar kuvvetli değil" diye düşünmeye başlayarak, demorilize oldukları kaydedildi.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2004 Perşembe 15:30:00
Güncelleme :12 Şubat 2004 Perşembe 16:01:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?