20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Saddam: Camide namaz kılarken yakalandım

Amerikan NBC televizyonuna özel bir mülakat veren Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in avukatı Halil ed-Duleymi, Saddam’ın kendisine, medyaya yansıtıldığı gibi yer altındaki sığınakta yakalanmadığını bilakis Tikrit’te bir camide akşam namazını eda ettiği sırada yakalandığını belirtti.

ABD güçlerinin komutanı Ricardo Sanchez 14 Aralık 2003’te, Saddam’ı bir çukur içerisinde yakaladıklarını söylemişti.

Dünyadan tamamen tecrid edilmesine rağmen sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu söylediği Saddam’ın kendisini savunacak olan büyük bir avukat grubundan bile habersiz olduğunu belirten ed-Duleymi, devrik liderin bundan son derece mutlu olduğunu ve kendilerine gerekli her türlü adımı atma konusunda tam yetki verdiğini kaydetti.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Saddam ile görüştüğünü bildiren Duleymi, Saddam’ın açlık grevinde olmadığını, ancak iyi muamele görmediğini söylediğini ifade etti.

Kendini hâlâ başkan görüyor

Saddam’ın avukatı Halil ed-Duleymi, kendisini hala Irak’ın gerçek devlet başkanı olarak gören devrik liderin ABD destekli Irak hükümetine karşı direnişi övdüğünü ve ocak ayı sonunda yapılacak seçimlerin meşru olmadığına inandığını söyledi.

Saddam’ı Savunma ve Destekleme Komitesi üyesi ve Saddam ile bugüne kadar görüşen tek avukat olan ed-Duleymi, ’Başkanım’ diye bahsettiği Saddam Hüseyin’le ancak aylar süren bir bekleyişten sonra görüşebildiğini kaydetti.

Bir askerin gözetimi altında yapılan görüşmeye Saddam’ın kendi yazdığı bir şiirle başladığını kaydeden ed-Duleymi bu şiirinde ’Eğer baş olamıyorsan kuyruk da olma, çünkü kuyruk herşeyin sonunu temsil eder’ şeklindeki bir Arap atasözünü de zikrettiğini ifade etti.

Kızılhaç dört kez ziyaret etti

Saddam’ın Uluslararsı Kızıl Haç Örgütü’nün kendisiyle alakalı oynadığı rolü kınadığını da belirten ed-Duleymi, ’Uluslararası Kızıl Haç Örgütü Saddam’ı bugüne kadar dört kez ziyaret etti. Ancak, Saddam sorumsuzca davranmak ve Cenevre Sözleşmesi’ndeki haklarını yerine getirmemekle suçladığı Kızıl Haç Örgütü ile bu sözleşmeye uygun şekilde muamele görünceye kadar görüşmeyecek’ dedi. Saddam’ın ailesi ile de herhangi bir temasının olmadığını ifade eden ed-Duleymi, devrik liderden sadece ne yazıldığını anlayamayacak kadar aşırı sansür altında birkaç mektup alabildiğini ifade etti.

Filistin halkını sordu

Ed-Duleymi, dış dünya ile hiçbir irtibatı olmayan Saddam’ın kendisinden işgal altındaki Irak halkının durumunu sorduğunu, Irak’taki direnişi övdüğünü ve Irak halkının ABD işgaline karşı direnmesi gerektiğini söylediğini kaydetti. Ed-Duleymi, Saddam’ın kendisinden Filistin halkının ve genel olarak Arap halkının durumunu da öğrenmek istediğini belirtti.

Saddam’ın Irak’ta ocak ayı sonunda yapılacak seçimden de haberinin olmadığını söyleyen ed-Duleymi, devrik liderin bunu öğrendikten sonra seçimlerin meşruiyetine inanmadığını söylediğini ve kendisinin hala Irak’ın gerçek devlet başkanı olduğuna inandığını, dolayısıyla seçimlerin illegal olduğunu düşündüğünü ifade etti.
YENİ ŞAFAK GAZETESİ
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 12:44:51
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 13:24:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?