18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Saddam ABD'ye kayda değer bilgi vermedi

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in tutukluluğu müddetince Amerikalılar’a kayda değer bilgi vermediği bildirildi.
Saddam Hüseyin’in yaklaşık 7 aydır Amerikan kuvvetlerinin gözetiminde bulunduğunu yazan New York Times (NYT) gazetesi, Iraklı devrik liderin sorgulamalarında öğrenilmek istenen konular konusunda çok az bilgi verdiğini bildirdi. Gazete Saddam Hüseyin’in; silah programları ve savaş sonrası Irak’taki direniş konularında kayda değer bilgi vermediğini kaydetti.
1990’da Irak’ın Kuveyt’i neden işgal ettiği konusunda Saddam Hüseyin’in çarpıcı yorumlarda bulunduğunu belirten NYT, sorgulamalardan birinde Saddam Hüseyin’in, Kuveyt’in Irak ordusunun zindeliğini devam ettirmek için işgal edildiğini söylediğini belirtti. Söz konusu sorgulamadan haberdar olduğunu belirten üst seviye bir istihbarat yetkilisinin, sorgulama sırasında, Saddam Hüseyin’in, isyancı subaylardan boş kaldıklarında yapabileceklerinden endişe ettiği için bu subayları meşgul etmek üzere Kuveyt’in işgalini planladığını söylediğini yazan gazete, Irak devrik liderinin ABD’nin Mart 2003’te işgale başlamasını önceden beklemediğini ve bunu sürprizle karşıladığını itiraf ettiğini yazdı.
Saddam Hüseyin’in Amerikalılar tarafından sorgulanırken İngilizce bilmesine rağmen sadece Arapça konuştuğunu ifade eden NYT; Saddam Hüseyin’in gardiyanlığını yapan askerlerin ise Porto Riko’dan seçildiği ve Saddam Hüseyin’in yanında kendilerine sadece İspanyolca konuşmalarının emredildiğini belirtti.
Saddam Hüseyin ve beraberindeki 11 eski yardımcısı ve dava arkadaşları geçtiğimiz çarşamba günü Amerikan kuvvetleri tarafından Irak yönetimine teslim edilmiş ve Perşembe günü de Saddam Hüseyin’e nelerle suçlanacağı resmen kendisine bir yargıç tarafından okunmuştu.
WASHİNTGON - İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2004 Cuma 13:31:33
Güncelleme :2 Temmuz 2004 Cuma 13:41:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?