19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Saddam böyle zincire vuruldu

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, önceki gün yargıç karşısına getirilirken el ve ayaklarından zincire vuruldu.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yanı sıra eski rejimin 11 üyesi de önceki gün yargı önüne çıkarıldı.

Saddam Hüseyin, duruşma salonuna yalnız getirilip götürülürken, 11 eski yönetici hep birlikte zincire vurulmuş halde duruşma salonuna getirilip, teker teker duruşma salonuna alındılar. Eski yönetimin üst düzey yetkililerinin çoğu sinirli, çaresiz ve huzursuz görünüyordu. Hepsi de, emir kulu olduklarını, kendi başlarına hareket etmediklerini, talimatları yerine getirdiklerini savundular. Hiçbiri, Saddam’ın direnişini gösteremedi. Saddam’ın aksine hepsi de, kendilerine uzatılan belgeleri imzaladı.

KİMSEYİ ÖLDÜRMEDİM

Eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı, yönetimin tek Hıristiyan üyesi Tarık Aziz, duruşma salonuna zincirleri çözülmediği halde, başı önde, omuzları çökmüş bir şekilde girdi. Ellerini oğuşturan, dudaklarını ısıran 68 yaşındaki Aziz, hastalıklı bir görüntü sergiledi. 1979’da masum Iraklıların ve 1991’de de Şiilerin öldürülmesinden sorumlu tutulması üzerine, eski yönetici kontrolünü kaybetti:

‘Bilmek istediğim, bu suçlamaların kişisel olup olmadığı. Bu cinayetleri Tarık Aziz mi işledi? Eğer üyesi olduğum hükümet yanlış yapıp bazı cinayetler işlemişse, bana kişisel suçlama yöneltilebilir mi? Ben kendi ellerimle kimseyi öldürmedim.’

Mart 1991’de, 1.Körfez Savaşı’nın sonunda Kuveyt sınırında Amerikalı generalle ateşkesi imzalayan eski savunma bakanı general Sultan Haşim Ahmed de, Halepçe ve Şii katliamı ve Kuveyt’in işgaliyle suçlanınca, yargıcı protesto ederek, şunları söyledi:

‘40 yıldır ordudayım ve kimseyi incitmedim. Halepçe olayını biliyorum ancak sorumlu ben değilim. O olaydan bir ay sonra bölgeye gittim. Bir komutan olarak, emirlere itaat etmek zorundaydım. Bazen, bir emri yerine getirdiğimde, tüm bunların gerçek olamayacağını düşünürdüm.’

Saddam’ın üvey kardeşleri Barzan İbrahim el Hasan el Tıkriti (53) ile Abid Hamid Mahmud el Tıkriti de duruşma salonunda bağırıp çağırdı. Salonda en soğukkanlı davranan ise eski Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan oldu.

AYŞE KADDAFİ SAVUNACAK

Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin kızının, Saddam’ın avukatı olmaya hazırlandığı öğrenildi. Saddam’ın savunma ekibi, hukuk profesörü olan 20’li yaşlarının sonlarındaki Ayşe Muammer Kaddafi’nin takıma dahil olmak istediğini bildirdi. Ekipte şu anda, Ürdün, Lübnan, Tunus, ABD, İngiltere, Fransa ve Belçika’dan birçok avukat yeralıyor.
BAĞDAT
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2004 Cumartesi 16:35:46
Güncelleme :3 Temmuz 2004 Cumartesi 16:41:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?