18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Saddam'ın gidişi, gül üreticilerini vurdu

Bağdat'taki gül üreticileri iflas noktasına geldi.
Savaş sonrası satışlarının yarıdan fazla azaldığını dile getiren Ziraat Mühendisi Hüseyin Muhsin Habib, Sevgililer Günü'nün yaklaşması nedeniyle gül talebinde canlanma olduğunu söyledi.
Savaştan önce günde en az bin adet gül sattıklarını dile getiren Ziraat Mühendisi Hüseyin Muhsin Habib, savaşın ardından satış oranının yarıdan fazla düştüğünü, günde 500 adet bile satamadıklarını söyledi. Saddam Hüseyin döneminde güle büyük talep olduğunu belirten Habib, "Bulunduğumuz serayı 4 yıl önce yaptık. Büyük yatırım yaptık. Ancak savaşla birlikte satışlarımız bıçak gibi kesildi. Saddam döneminde, onlarca kişi ve yönetici, gül alıyordu. Savaşla birlikte, insanlar geçim derdine düştü.K imse çiçeklerle ilgilenmiyor. Irak'a gelen yabancı misyonların da güllerle ilgilendiği yok" dedi. Gül yetiştiriciliğinin çok zor olduğunu kaydeden Habib, yılın her mevsiminde gül yetiştirdiklerini söyledi. Savaş sonrasında gül üreticilerin tek tek kapandığını belirten Habib, kendileri gibi gül üretimi yapan kişi sayısının Bağdat'ta 3-4 kişiyi geçmeyeceğini belirtti.
Gülün 14 farklı renginin bulunduğunu dile getiren Habib, "Gül yetiştiriciliği çok zahmetli bir iş. Sürekli ilgilenmeniz gerekiyor. Hergün tek tek kontrol ediyoruz. Sevgililer Günü'nün yaklaşması ile birlikte taleplerde bir canlılık oldu" diye konuştu. Habib, çiçek satan firmaların Sevgililer Günü için genelde kırmızı gülü tercih ettiğini sözlerine ekledi.
ERSAN KARAOĞLU/AHMET ABDULLAH - BAĞDAT
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2004 Perşembe 15:24:00
Güncelleme :12 Şubat 2004 Perşembe 16:24:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?