22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Saddam’ın mahkemesi sonbahara kaldı

Irak’ın geçici yönetiminin üst düzeyde bir yetkilisi devrik lider Saddam Hüseyin’in yargılanmasına önümüzdeki ekim ayına kadar başlanacağını söyledi.

2003 yılında Saddam Hüseyin ve yakın çalışma arkadaşlarının yargılanması amacıyla kurulan özel bir mahkeme eski lideri insanlık suçlarından yargılamak üzere kanıt toplamaya çalışıyor.

Saddam Hüseyin’e yöneltileceği açıklanan suçlar ise 1968 ile 2003 yılları arasındaki iktidarı döneminde Irak’ın Kürt ve Şii halklarına karşı izlediği politikalara odaklanıyor.

Takvim

Irak’da ocak ayının sonunda yapılan seçimlerden sonra hükumet kurma çalışmaları hala devam ediyor.

Kurulacak yeni hükumet derhal Irak’ın yeni anayasasını oluşturacak komisyonu oluşturacak.

Irak’lılar önümüzdeki ekim ayında yeni anayasa için referanduma gidecek. Aralık ayında ise yeni anayasa çerçevesinde yeniden genel seçim yapılacak.

Irak’ın geçici yönetiminin ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak el Rubari, Saddam Hüseyin’in yargılanmasına anayasa referandumundan önce Eylül, Ekim aylarında başlanacağını söyledi, "böylece halka, ’işte Saddam mahkemede, bu da sizin yeni anayasanız, onaylayın’ diyeceğiz" diye konuştu.

Henüz tarih yok

Bu açıklamalara rağmen, aslında Irak’ın eski yönetiminin gözaltında bulunan yetkililerinden kimin ne zaman yargılanacağına dair hiç bir resmi tarih verilmiş değil.

Gerçi oluşturulan özel mahkeme geçen ay, Saddam Hüseyin’in beş çalışma arkadaşını yargılamaya hazır olduğunu bildirdi ama yargılama süreci, yargıçların, avukatların atanması konusunda çıkan anlaşmazlıklar ve güvenlik kaygıları nedeniyle defalarca ertelendi.

Son olarak bu özel mahkemenin yargıçlarından biri Bağdat’da oğluyla birlikte kurşunlanarak öldürülmüştü.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 00:17:02
Güncelleme :10 Mart 2005 Perşembe 11:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?