23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Saddam'ın yakalandığı 'Kızıl Şafak' operasyonu 3 saat sürdü

ABD askerlerinin Irak’ın Tıkrit kentinde gerçekleştirdiği ve devrik lider Saddam Hüseyin’in yakalanmasıyla sonuçlanan "Kızıl Şafak" operasyonunun 3 saat sürdüğü bildirildi.

Savunma Bakanlığı Pentagon kaynaklarından alınan bilgiye göre, Tıkrit bolgesinde son bir kaç ayda aşırı yoğunlukta koalisyon karşıtı aktivite tespit eden 4. Piyade Birliği, bu bölgede araştırmalarını yoğunlaştırdı. Ancak, Saddam Hüseyin’in Tikrit’te nerede saklandığına ilişkin can alıcı bilgi, ismi açıklanmayan bir Iraklı tarafından verildi.

Bu bilgi üzerine 4. Piyade Birliği, Irak’taki gerekli yetkililere bilgi verip operasyon için izin istedi. Ayrıca, ABD’nin Irak’taki sivil yöneticisi Paul Bremer, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Beyaz Saray’a bilgi ulaştırdı. Toplam 600 kişilik ABD birliğinin "Kızıl Şafak" olarak adlandırdığı operasyon, cumartesi aksamı yerel saatle 20.30’da başladı. İlk önce bakılan 2 yerde Saddam Hüseyin bulunamadı. Kesin yeri tespit edildikten sonra başlayan operasyon 3 saatte tamamlandı. Bir çiftlik evinin mahsenine giden küçük bir giriş tespit eden ABD askerleri, Saddam Hüseyin’e ulaştı. Yetkililer, Saddam’ın direniş göstermeden kimliğini açıkladığını, yorgun, zayıflamış ve kirli gözüktüğünü bildirdi.

Bu arada, ABD Başkanı George W. Bush’un operasyonla ilgili olarak yerel saatle 12.00’de ulusa seslenmesi bekleniyor.

EVRİM ÖCAL-WASHİNGTON (İHA)
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2003 Pazar 16:43:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?