20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sadr ile Sistani ateşkeste anlaştı

Irak’ta Büyük Ayetullah Ali Sistani ve Mehdi Ordusu’nun lideri Mukteda Sadr’ın, Necef’te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe’nin silahtan arındırılmış kent olması konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.

Sistani’nin yardımcısı Hamid el Hafaf, Büyük Ayetullah’ın kaldığı evin önünde düzenlediği basın toplantısında, Sadr’ın Sistani’nin barış planını kabul ettiğini söyledi.

Anlaşmanın Sistani ve Sadr’ın bizzat görüşmesi sırasında kabul edildiği bildirildi.

Anlaşma neyi kapsıyor?

Irak’ta Büyük Ayetullah Ali Sistani ve Mehdi Ordusu’nun lideri Mukteda Sadr’ın, Necef’te çatışmaların durması ve Necef ile Kufe’nin silahtan arındırılmış kent olması konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.

Sistani’nin yardımcısı Hamid el Hafaf, Büyük Ayetullah’ın kaldığı evin önünde düzenlediği basın toplantısında, Sadr’ın Sistani’nin barış planını kabul ettiğini söyledi.

Anlaşmanın Sistani ve Sadr’ın bizzat görüşmesi sırasında kabul edildiği bildirildi.

Plan, Mehdi Ordusu militanlarının Necef’teki İmam Ali Türbesi’nden ayrılmasını, Amerikan askerlerinin Necef’i terk etmesini, kentin güvenliğinin Irak polisi tarafından sağlanmasını ve Irak hükümetinin kentteki çatışmalardan zarar görenlerin zararını tazmin etmesini öngörüyor.

Hafaf ayrıca, Sistani’nin Irak hükümetinden, kendi çağrısı üzerine Necef’e gelen binlerce Iraklının kente girmesine ve İmam Ali türbesini ziyaret etmesine izin vermesini istediğini belirtti. Sistani, ziyaretçilerin de türbeyi yarın yerel saatle 10.00’da terk etmelerini istedi.

Hafaf "krizi çözmeye yüzde 75 yaklaştık. Irak halkı ve Necef haklı rahat olsun" dedi.

Irak hükümeti ise konuyla ilgili bir basın toplantısı yapılacağını açıkladı.

Plan, Mehdi Ordusu militanlarının Necef’teki İmam Ali Türbesi’nden ayrılmasını, ABD askerlerinin Necef’i terk etmesini, kentin güvenliğinin Irak polisi tarafından sağlanmasını ve Irak hükümetinin kentteki çatışmalardan zarar görenlerin zararını tazmin etmesini öngörüyor.

Hafaf ayrıca, Sistani’nin Irak hükümetinden, kendi çağrısı üzerine Necef’e gelen binlerce Iraklının kente girmesine ve İmam Ali türbesiniziyaret etmesine izin vermesini istediğini belirtti.

Sistani, ziyaretçilerin de türbeyi yarın yerel saatle 10.00’da terk etmelerini istedi.

Hafaf ’’krizi çözmeye yüzde 75 yaklaştık. Irak halkı ve Necef haklı rahat olsun’’ dedi.

Irak hükümeti ise konuyla ilgili bir basın toplantısı yapılacağını açıkladı.

74 ölü, 376 yaralı

Irak’ta bu sabah Kufe Camii’ne havan mermileriyle saldırı düzenlendi. Necef’teki Hz. Ali Türbesi’nde ABD askerleri ve Irak güvenlik güçlerine direnen Şiilere destek vermek amacıyla Kufe’den Necef’e yürüyen binlerce Şii’nin üzerine de ateş açıldı.

Irak Sağlık Bakanlığı, bu saldırılarda toplam 74 kişinin öldüğünü, 376 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Camiye saldırı

Bu sabah erken saatlerde Necef yakınlarındaki Kufe’de bulunan camiye saldırı düzenlendi. Saldırı sırasında Kufe Camii’nde Necef’e yürümek için toplanan Şiiler bulunuyordu. Camide bulunanlardan Hani Haşim, ’’havan mermileri düştüğünde, Necef’e yürümek için caminin içinde ve dışında toplanıyorduk. Biz sadece barışçıl bir gösteri başlatıyorduk’’ dedi.

Sadr, Necef’in sadece birkaç kilometre ötesindeki Kufe camisini cuma hutbesi için sık sık kullanıyordu.

Saldırıyı üstlenen yok

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, CNN International bazı görgü tanıklarının havan topu mermilerinin 2 kilometre yakındaki bir ABD üssünden geldiğine inandıklarını duyurdu.

ABD ordusu ise, bölgedeki ABD askerlerinin 48 saatten bu yana askeri operasyon yapmadıklarını belirterek, saldırıyla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Ordu, ABD askerlerinin Kufe camisinin de dahil olduğu kutsal bölgelere saldırmadığını belirtti.

CNN International, Necef Valisi Adnan El-Zuhfa’nın da camiye düzenlenen saldırılardan Necef yakınlarındaki El Kaide üyelerini sorumlu tuttuğunu bildirdi.

Camide önemli hasar yok

Sadr’ın yardımcısı El Hüseyni, bir havan mermisinin camiye isabet ettiğini, diğer ikisinin de cami kapılarının yakınınına düştüğünü söyledi. Camide önemli derecede hasar meydana gelmediği belirtiliyor.

Hüseyni, Kufe’deki bir başka caminin daha havan mermisiyle vurulduğunu bildirdi ancak bu saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

Petrol boru hatlarına sabotaj

Irak’ın güneyindeki Basra kenti yakınlarında bulunan petrol boru sahalarından birine bağlı olduğu belirtilen sekiz petrol boru hattına sabotaj düzenlendi.

Saldırının hedef aldığı boru hatları, güney Rumalya’dan Zübeyir petrol pompalama istasyonuna ham petrol taşıyor. Sabotajın petrol ihracını nasıl etkileyeceği açıklanmadı.

Irak polisi, Şiilere ateş açtı

Necef yakınlarında Irak polisinin Şiilerin üzerine ateş açması sonucu en az iki kişi öldü.

Ülkede rehin alma olayları da sürüyor

Son olarak Savunma Bakanı’nın bacanağıyla birlikte bir kişinin daha kaçırıldığı haberi geldi.

İtalya, Irak’taki askerlerini çekmeye hazır

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Bağdat hükümeti isterse, Irak’tan çekilmeye hazır olduklarını söyledi. El Cezire televizyonuna konuşan Frattini, ’’Irak hükümeti isterse, yarın bile Irak’tan çekilmeye hazırız’’ dedi.

Irak’ta geçtiğimiz haftadan bu yana haber alınamayan İtalyan gazeteci Enzo Baldonhi’nin, Müslüman bir örgüt tarafından kaçırıldığı ortaya çıkmıştı.

Grup, İtalya’nın Irak’tan 48 saat içinde çekilmediği takdirde rehinenin hayatının tehlikede olacağını bildirmişti.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 23:15:11
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 23:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?