19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sağlık Bakanı'ndan iddia: Doktorlar ayda 8,5 milyarı tepiyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uzman hekimlerin 3 milyar lira maaş, 500 milyon lira ödül ve yaklaşık 5 milyar lira döner sermaye katkı payı olmak üzere bir ayda en az 8.5 milyar lira para kazanmalarına rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapmamasından yakındı. Bakan Akdağ, Hakkari'de hayatını kaybeden 6 kişinin uzman hekim olmadığı için ölmediğini savundu.


Bakan Akdağ, makam odasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akdağ, Hakkari'de uzman hekim olmadığı için 6 kişinin öldüğü yönünde basında çıkan haberleri hatırlatan gazetecilere, önemli açıklamalarda bulundu. Kendisinin Erzurum'da 20 yıla yakın hekimlik yaptığını ve bölgedeki sağlık sorunlarını çok iyi bildiğini belirten Akdağ, yaşananların 2004 Türkiye'sine yakışmadığını söyledi. Eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde görevlendirilmek üzere hazırladıkları Sözleşmeli Sağlık Personeli Kanunu'na göre bir yıl içerisinde 13 bin sağlık personeli atadıklarını hatırlatan Bakan Akdağ, bu rakamın Sağlık Bakanlığı'nın bir anda istihdam ettiği en yüksek oran olduğuna dikkati çekti.

Sözleşmeli Sağlık Personeli Kanunu ile özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yardımcı sağlık personeli ihtiyacının büyük ölçüde karşıladıklarını anlatan Akdağ, ancak uzman hekim açığının henüz kapanmadığından yakındı. Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan uzman hekimlerin 3 milyar lira maaş, 500 milyon lira ödül ve aylık yaklaşık 5 milyar lira döner sermaye katkı payı olmak üzere en az 8.5 milyar lira para kazandığını belirten Bakan Akdağ, "Biz bu kadar para kazanma şansı vermemize rağmen uzman hekimler bölgede çalışmak istemiyorlar. 'Girin özel muayenehane açın' diyoruz bunu da yapmıyorlar" diye yakındı.



"UZMAN HEKİM AÇIĞINI KAPATAMAZSAK 'ROTASYON' UYGULAYACAĞIZ"


Bakan Akdağ, uzman hekimleri Doğu ve Güneydoğu'da çalışmalarını teşvik etmek için Sözleşmeli Sağlık Personeli Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapacaklarını ifade ederek, "Uzman hekimlerin 'sürekli sözleşmeli' sağlık personeli statüsüne geçmeleri için 10 yıllık çalışma süresini kısaltıyoruz. Bununla birlikte eşleriyle birlikte aynı yerde çalışma imkanı getiriyoruz" diye konuştu.


Daha önce tespit ettikleri 950 stratejik bölgeye 400 uzman hekim ataması yaptıklarını belirten Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Doğu ve Güneydoğu'ya uzman hekimler gitmeyince 45 günlük geçici görevlendirme yapıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız sonunda uzman hekim açığını kapatamazsak 'rotasyon' uygulamasına geçeceğiz. 'Rotasyon' mecburi hizmet olarak algılanmasın. Daha önce bir hekimin diplomasını alıp 2 yıl kamunun gösterdiği yerde çalışması gerekiyordu. Bunu en son çare olarak düşünüyoruz ama halk sağlığı için 'rotasyon' koyacağız. Bu ülkede kaymakamlar, hakimler, savcılar ve polisler 'rotasyon'lu çalışıyor. Hekimlerin de bu şekilde adilane yapılacak rotasyonları kabulleneceklerdir."


Bakan Akdağ, Doğu ve Güneydoğu'daki uzman hekim açığını kapatmaya kararlı olduklarını kaydetti.


Bu arada, Hakkari'de 6 kişinin uzman hekim olmadığı için öldüğü yönündeki soruyu cevaplandıran Bakan Akdağ, "Olayı çok ciddi bir şekilde tetkik ettirdim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız uzman hekim olmadığı için ölmediler. Hakkari'de hemodiyaliz hizmeti aksamadan sürüyor. Hastaların büyük bölümü karından diyaliz alıyor. Bu nedenle de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi uzmanları takip ediyorlar. Kronk böbrek yetmezliği olanların her an ölmesi beklenebilir" şeklinde konuştu.


Hakkari'de yaşananların Türkiye'deki organ nakli bilinçsizliğini bir kere daha gündeme getirdiğini anlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:


"Türkiye'de organ nakli konusunda maalesef donörlük bilincini oluşmadı. Türkiye'deki organ bağışı dünyanın bir çok ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar az . Hastanelerimiz organ nakli için yeterli olmasına rağmen bağış konusunda sıkıntı var. Önümüzdeki günlerde organ bağışı konusunda geniş bir kampanya düşünüyoruz."

ANKARA -İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 19:08:14
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 19:14:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?