23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sağlık Bakanlığı'ndan, hastanelere hasta hakları uyarısı

Sağlık Bakanlığı, insan haklarının sağlık hizmetlerinde uygulanması, sağlık sistemi içinde korunması, özellikle sağlık hizmetlerinin sunumu süresince insan onurunun güvence altına alınması ve hasta haklarına hassasiyet gösterilmesi konusunda sağlık kuruluşlarını uyardı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla sağlık kuruluşlarına gönderilen yönergede, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında yaşanan hasta hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için azami gayret gösterilmesi istendi. Bakan Akdağ, yönergede, temel ilkelerinin "kurum ve çalışan odaklı" sağlık hizmeti sunumu yaklaşımından, "hasta odaklı" hizmet sunumu yaklaşımına geçmek olduğunu belirtti. Akdağ, sözkonusu yönergede Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda hizmet sunumlarının, yapılanmalarının ve personel çalışma şekillerinin "hasta odaklı" olarak temel yaklaşıma göre yeniden düzenleyeceklerini kaydetti. Bakan Akdağ, yönergede şu uyarılara yer verdi:

"Sağlık kuruluşlarında yaşanan hasta hakları ihlalleri ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan sorunların önlenmesi, sağlık hizmetlerinin iç ve dış hasta memnuniyetine uygun formatta, insan onuruna yakışır şekilde sunulması amaçlanmaktadır. Gerektiğinde hastaların hak ihlallerinden korunması ve hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesi amacıyla belirlenen hastanelerde yönerge doğrultusunda etkin hasta hakları uygulamalarına başlanacaktır. Bu kapsamda, belirlenen sağlık kurumları yönergede belirtilen özellikleri ve çalışma esaslarını dikkate alarak hasta hakları kurulunu teşekkül ettirecektir. Ayrıca hasta hakları biriminde görevlendirilecek olan sağlık personelinin adı, soyadı, mesleği, eğitim durumunun bakanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir."

Bu arada, Sağlık Bakanlığı’nca hastanelerde oluşturulacak hasta hakları biriminde sorumlu kişiler, sosyal hizmetler uzmanı, psikolog ya da halkla ilişkiler uzmanları arasından seçilecek. Birim başta psikiyatri hastaları ve özürlüler olmak üzere tüm hastaların savunuculuğunu yapmakla görevlendirilecek.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2003 Cumartesi 13:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?