29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Şahap-3'le gövde gösterisi yaptı

İran, nükleer programı konusunda ABD ve İsrail'le tansiyonun yükseldiği bir dönemde uzun menzilli bir füze denemesi yaparak gözdağı verdi.

Basra Körfezi'nde iki gündür askerî tatbikat gerçekleştiren İran ordusu, İsrail'i vurabilecek, bir ton konvansiyonel başlık taşıyabilen Şahap-3 tipi balistik füzenin yeni versiyonunu başarıyla denediğini duyurdu.

İran dün ayrıca çeşitli menzillerde 8 füze daha denediğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Hüseyin Selami, denemelerin, İsrail ve ABD'nin muhtemel saldırılarına misillemede bulunabilecek kapasitede olduklarını göstermeyi hedeflediğine işaret ederek, "Bizi, askerî tatbikatlar ve boş psikolojik operasyonlarla tehdit eden düşmanları uyarıyoruz: ellerimiz daima tetikte ve füzelerimiz de daima fırlatılmaya hazır olacak." uyarısında bulundu.

Rice: Füze kalkanı planının meşruiyetini gösteriyor

Denemelere tepki gösteren ABD, "İran, dünyanın güvenini kazanmak istiyorsa derhal balistik füze geliştirmeye son vermeli ve test yapmayı durdurmalı." açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da füze denemelerinin, Doğu Avrupa'ya kurmayı planladıkları füze kalkanı projesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu savundu. Rice, Bulgaristan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, isim zikretmeksizin Rusya'yı hedef alarak, "İran tehdidi olmadığını savunanlar belki de İranlılarla test ettikleri füzelerin menzili konusunda konuşmalı." dedi.

Denemelerin, İsrail'in geçtiğimiz ay Akdeniz'de uzun menzilli hava saldırısı tatbikatına cevap niteliğinde olduğu ifade ediliyor. İsrail'in 100 savaş uçağının katılımıyla düzenlediği Akdeniz'deki tatbikatı, İran'ın nükleer tesislerine saldırı provası olarak yorumlanmıştı.

Akdeniz'deki hava tatbikatından bu yana İsrail'in İran'ı vuracağı yönünde spekülasyonlar gündemden düşmüyor. Washington da İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetini askıya alması konusunda diplomasinin başarısız olması durumunda askerî seçeneğin masada olduğunu belirtiyor. Amerika'nın Körfez'deki askerî tesisleri ile Katar ve Bahreyn'deki üsleri de İran füzelerinin menzilinde bulunuyor. Batı, İran'ın nükleer silah geliştirme peşinde olduğunu ileri sürüyor. Nükleer programının enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu kaydeden Tahran yönetimi ise 'uranyum zenginleştirmeye son ver' baskılarına direniyor. Bu arada bölgede gerilimi yükselten füze denemesi borsaları da etkilerken, petrolün varil başına fiyatı 2 dolarlık bir artışla 138.88 dolar oldu

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 03:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 85.100.153.xxx Tarih : 10.07.2008 12:20:59

Bu Rice hanım a sormak lazım:ABD neden nükleer füze programını tamamen durdurmuyor?Ya da Hindistan da da uzun menzilli füze var neden onlara göz yumuluyor?Dünya ya en büyük tehdit ABD nin bizzat kendidir.