18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sahiplerine nasıl direniyorlar?

Sultangazi'de defalarca yapılan uyuşturucu iğnelere rağmen bir türlü sakinleşmeyen anguslar, kurbanlık paralarını ödeyen sahiplerine bir türlü teslim edilemedi.

Kurbanlıkları alamayan vatandaşlar, "hayvan değil canavar bunlar" diyerek tepki gösterdi. 

Habibler, Esentepe Mahallesi'ndeki kurbanlık satış yerinde gelen, vatandaşlar banka aracılıyla Et ve Balık parasını ödedikleri ithal büyükbaş hayvanları teslim almaya gitti.

Anguslar, kamyonetlere bir türlü yüklenemediğinden teslimat gerçekleştirilemedi. Kurban satış yerine çağrılar veteriner hekimler hayvanları sakinleştirmek için uyuşturucu iğne yaptı. İddiaya göre defalarca yapılan uyuşturucu iğnelere rağmen bir türlü sakinleşmeyen anguslar araçlara yüklenemedi. Hayvan sahiplerinin çoğu almaktan vazgeçip evlerine döndü. Bazı vatannaşlar ise sabaha kadar angusların sakinleşmesini bekledi.

Bir türlü sakinleştirilip araçlara yüklenemeyen anguslar yüzünden saatlerce kurban satış yerinde bekleyen vatandaşların sinirleri gerildi.

Yaklaşık 24 saat boyunca kurbanını almayı beklediğini söyleyen bir vatandaş, bir türlü yüklenemeyen ve uyuşturulamayan anguslar için "Hayvan değil canavar bunlar." diyerek tepki gösterdi.

Gün içerisinde sadece 20 angusun araçlara yüklenerek sahiplerine verildiğini söyleyen bir hayvan sahibi de, "5 bin lira yatırdık, kurbanımızı almaya geldi. Fakat hayvanları araçlara yükleyemiyorlar. Bize söylenen hayvan başına 3 tane sakinleştirici iğne yapıldığı. Fakat iğneler etkili olmuyormuş. Yerli hayvana bir tane yeterken bunlara 3 tane etkili olmuyormuş. Paramızı iade edeceklerini söylediler" diye konuştu.

Bazı hayvan sahipleri de "Madem bu malı buraya getirdiler, neden uzman ekip getirmediler? Satıyorlar sonra da çekip gidiyorlar" diye tepki gösterdi 
 

İTHAL ANGUS NASIL KESİLİR?

Kurbanlıklar bugün kesiliyor. Ancak kurban için Avustralya’dan gelen Anguslar insana ve kötü muameleye alışık değil. Prof. Aslan, “Türkiye’de yetişen hayvanlar dayağa alışık. Ama Anguslara bunu yapar, ip bağlayıp götürmeye kalkarsanız boynuzu yiyebilirsiniz” dedi.

Et fiyatlarının fırlamasıyla kurbanlık fiyatları da aldı başını gitti. Bunun üzerine Avusturalya’dan ithal kurbanlıklar Türkiye’ye getirildi. Angus kurbanlıklarla Türkiye böylece tanışmış oldu. Anguslar fiyatları düşürdü ama bu sefer de hiç umulmadık bir sorun ortaya çıkardı ve kurban şiddetini artırdı. Anguslar kurban satış yerlerini birbirine kattı.

Peki Anguslar neden şiddete eğilimli hareketlerde bulunuyor? Bu soruyu İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Hayvan Davranışları öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Aslan’a sorduk. Aslan, Angusların uyum sorunu ve Türkiye’deki hayvancıların da bilgisiz hareketleri yüzünden bu tür olayların yaşandığını söyledi: “Anguslar Türkiye’deki hayvanlar gibi kapalı ortamda yetiştirilmez. Açık alanlarda yetiştirilir ve bir çoğu yular nedir bilmez. Ama buraya geldiler ve kapalı ortama kapatıldılar. Üstüne bir de gem vuruldu. Şimdi bu hayvanın sinirli olması çok normal.”

Prof. Dr. Aslan Avusturalya’da şimdi yaz mevsimi olduğunu, Angusların ise soğuk iklime geldiğini söylüyor: “Anguslar için tek fark kapalı alan ve gem değil. Mevsim de farklı. Hatta evinde doğa içindeyken burada şehir içinde. Korna sesi bile onu rahatsız ediyordur. Bir bakıma ‘dağdan indim şehire’ gibi düşünebilirsiniz. Şimdi bu ortamda hayvan korkar ve adrenalin salgılamaya başlar. Güdüleri ile ya kaçmaya kalkar ya da saldırmaya.”

Bizimkiler şiddete alışık

Prof. Dr. Aslan bir konuda hem kasapları hem de hayvancıları uyarıyor: “Türkiye’de yetişen hayvana vuruluyor, boynuzuna bağlanan ip ile çekiliyor. Hareket etsin diye de bağırılıyor. Bizim hayvanlar bu hareketlere alışık. Anguslara bunu yapmayın. Bizim hayvanlarımızdan hem çok daha büyükler hem de güçlüler. Böyle bir tutum ile yaklaşılırsa Angusları kontrol edemezsiniz. Bu yüzden ahırdan kesim alanına kadar iple değil, demir parmaklıklardan yapılan özel yoldan götürülmeli.”

Ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2010 Salı 11:55:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökşin yıldırımer IP: 88.228.118.xxx Tarih : 16.11.2010 22:54:21

normal be kardeşim , Türkiyede imam hatip okulları var bu hayvanların geldiği yerde yok niye böyle yazdım açıklayayım , benim oğlum ortaokul son sınıf öğrencisi seneye liseye gidecek komşumda imam hatip lisesinde öğretmen , bana telkin ediyor ; oğlunu bizim okula gönder , sakin ve itaatkar olur ileride rahat edersin sorunsuz problemsiz büyür diyor, ben de tam tersine her denileni yapan her söylenene itaat eden bir çocuk değil her söyleneni sorgulayan araştıran doğruyu bulmaya çabalayan bir çocuk yetiştirmek istiyorum bu sebeple düşünüyorumda bu angusların geldiği ülkede imam hatip liseleri olsaydı bu hayvanlar her götürmeye kalkana boynuz atmaya kalkmazlar aynı bizdeki inekler ve öküzler gibi itaatle gider boynunu bıçağa uzatırlardı