İstanbulda yedi kişinin ölümüne yol açan sahte rakıda, metil alkol oranının izin verilenin en az 360 katı olduğu tespit edildi.
İstanbul Tarım İl Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksine göre, azami binde 15 olması gereken metil alkol miktarının, ele geçirilen sahte rakılarda yüzde 54 ile 97 oranında olduğunu tespit etti.
Sonuçlar, sahte rakıdaki metil alkolün tehlike sınırının en az 360 katı olduğunu ortaya çıkardı. Yani bu imalathanede üretilen sahte rakılar öldürücüydü.
Satışı izne tabi olan metil alkol, boya inceltici, antifiriz ve cam temizleyeci imalatında sıkça kullanılıyor. Sahte rakıyı imal edenler, metil alkol kullanmasa bile, rakı öldürücü olabiliyor.
Meyhaneler, sık sık sahte rakı satanların uğrak yeri oluyor, hepsi birbirinden farklı bahanelerle ellerinde ucuz rakı olduğunu söylüyor. 22 YTL 50 kuruş olan Yeni Rakıyı, 13 ile 17 YTLden satmaya çalışıyorlar. Zaten aradaki fiyat farkı, sahte rakının piyasa bulmasını sağlıyor. Üretici firmaysa, yüksek vergilerden dertli.
Peki, sahte rakı nasıl anlaşılacak?
Tüketiciyse, kendine göre bir korunma yöntemi bulmuş. Sahte rakıya önlem olabilecek uygulamalardan biri de bilyeli şişe ağzı. Ancak üretici firma bunun da kesin çözüm olmadığını, sahte rakıya karşı yeni önlemlerin alınacağını duyurdu.
TEKELin ürettiği rakı ile sahtesini ayırt etmek oldukça zor. En belirgin özellik kapak ve içimde ortaya çıkıyor. Uzmanlar ipuçlarını şöyle sıralıyor:
Tiryakisine sahte rakının kokusu ve tadı itici gelir.
Tekelin ürettiği rakıların kapakları otomatik kapatıldığından şişeye tam otururken, elle kapatılan sahte rakının alt boğumu şişeye tam oturmaz.
Tekelin kapaklarında üretim yapan fabrikanın kodu, üretim tarihi - saati, kaçıncı şişe olduğu gösterir seri numaralar bulunur ve fabrika kodları sürekli değişir. Sahte rakı üreticileri bu numaraların tümünü bir arada basamaz ya da kapakta hiç numara olmaz.
Tekelin kapakları polisajlı olduğu için parlaktır. Sahtesinin kapakları ise mattır.
Etiketler içerden çalındığı için gerçektir. Ancak sahte rakı etiketleri elle yapıştırıldığı için düzensizdir.
Gerçek rakı her zaman duru - temiz, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular vardır.
Lokantalarda karafaki, sürahi ile gelen ya da bakkaldan bölünmüş rakı alıp içmek risklidir. Mutlaka açılmamış şişe istemek gerekir.
Kesin tespit ise ancak laboratuvar analiziyle mümkündür.
METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ
Metil alkol zehirlenmesinde, genellikle baş dönmesi, yorgunluk, bulantı ve görme bozukluğu görülür.
Belli bir süreden sonra nörolojik bozukluklar ortaya çıkıp, komaya kadar gider. Kalıcı körlük oluşabilir.
Metil alkol alındıktan sonra erken dönemde hasta kusturulur veya midesi yıkanırsa bu tedavi de yararlı olabilir.
Metil alkol, santral sinir sistemindeki hücreleri harap eder. Vücutta şiddetli asidoz oluşturur, vücuttaki tüm organların tahribine neden olur. Bu da aralarında kalp krizi de dahil olmak üzere, birçok hastalığa neden olabilir.
Metil alkol, rakı gibi içkilere oranla daha fazla miktarda alkol içerdiği için vücuttaki tahribatı da daha büyüktür