23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sahte rakıdan iki ölüm daha

İstanbul’da piyasaya sürülen sahte rakıdan içtiği için tedavi gören iki kişi daha hayatını kaybetti. Böylece sahte rakıdan ölenlerin sayısı 19’a yükseldi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, içtiği sahte rakıdan zehirlendiği için olayın ilk günlerinde kaldırıldığı hastanede tedavi gören İsmail Köseoğlu, Avcılar Hospital’da dün vefat etti. Öğleden sonra ikinci ölüm haberi de geldi. Yine aynı hastanede 1 haftadır tedavisi süren Akalp, dün saat 16.00 sıralarında hayatını kaybetti. Mikail Akalp (41), geçen hafta Gaziosmanpaşa’daki Dem Restoran’da içtiği sahte rakıdaki metil alkolden zehirlenerek Avcılar Anadolu Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

İSTANBUL’DA YÜZLERCE ŞİŞE SAHTE RAKI DAĞITILMIŞ

Bayrampaşa’da bir otoparkta imal edilen ve akşamcıları mezara gönderen sahte rakının, tüm İstanbul’a dağıtıldığı belirlendi. Sahte rakının imal edildiği otoparkın sahibi Hasan Bayramoğlu’nun da, iki gün önce şüpheli bir şekilde öldüğü ve sessizce gömüldüğü ortaya çıktı. Polis, sahte rakıları üretip dağıttıkları iddia edilen, aralarında bir uzman çavuşun da bulunduğu dokuz kişiyı gözaltına aldı, dört kişi de aranıyor.

Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Dem Restoran’ın rakıları, Pazariçi Mahallesi’nde bulunan Şen Kardeşler Büfesi’nden aldığını saptadı. Büfeye yapılan baskında, sahte rakıları pazarladığı belirlenen Mesut Simsar(33) ve ağabeyi Mehmet Simsar(36) gözaltına alındı.

Sahte rakıların imal edildiği Bayrampaşa, Kışla Caddesi No:165/2’de bulunan otoparkta doluma hazırlanmış boş rakı şişeleri, çok sayıda Tekel ibaresi bulunan kapak ve etiket ile bunları şişelere takmakta kullanılan makineler ele geçirildi

Sahte rakılarda yüzde 54-97 oranında metil alkol çıktı

Ölümlere yol açan sahte rakılardan alınan numulerde yüzde 54-97 oranında "metil alkol" tespit edildi.


İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, yaptığı yazılı açıklamada, içkilerde "Türk Gıda Kodeksi’ne göre izin verilen azami metil alkol miktarının yüzde 0.15 olduğunu, ölüm olaylarına yol açan sahte rakılardan alınan numuneler üzerinde yapılan analizlerde ise yüzde 54-97 arasında değişen oranlarda metil alkol tespit edildiğini bildirdi.

Kavak, sahte rakı üretimiyle mücadele çalışmalarının İl Tarım Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Müdürlüğü’nün ortak çalışmalarıyla sürdüğünü kaydetti.

Ahmet Kavak, Gaziosmanpaşa’da alkol zehirlenmesi olaylarının meydana geldiği DEM Restoran’da belediye, emniyet ve Eyüp İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin ortak denetim yaptıklarını belirtti. Kavak, denetimlerde zehirlenmeye neden olabilecek, çeşitli parti numaraları ve üretim tarihlerindeki 21 boş 35 cc Tekel Yeni Rakı şişesi, 1 açık 70 cc Tekel Votka, 2 açık 70 cc Tekel Yeni Rakı, 1 açılmamış 70 cc Tekel Yeni Rakı, 2 açık 35 cc Tekel Yeni Rakı ve 2 viski şişesine el konulduğunu bildirdi. Alınan içeceklerin mühürlü torbalarda kriminal laboratuvarına gönderildiğini kaydeden Kavak, Hasan Altındal tarafından işletilen yerin mühürlendiğini ifade etti.

Kavak, kaçak içki imalathanesi olarak kullanıldığı belirlenen yere Eyüp İlçe Tarım Müdürlüğü gıda kontrolörlerinin Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle denetim yaptıklarını bildirdi. Kavak, metruk bir yer olan, kapısı bulunmayan ve çöplük olarak kullanılan bu yerde yerde 1 adet 5 kapaklı dolum makinesi, 1 şişe kapaklama makinesi, 15 adet 60 litrelik dolu tank, 12 adet 200 litrelik dolu tank, 5 adet 200 litrelik boş tank, 1 adet 1000 litrelik su deposu ve çok sayıda boş Tekel etiketli rakı şişesinin bulunduğu bilgisini verdi.

Bunlardan gerekli numuneler alınarak, analiz için İl Kontrol Laboratuvarı’na gönderildiğini bildiren Kavak, "Türk Gıda Kodeksi’ne göre izin verilen azami metil alkol miktarı yüzde 0.15" dedi. Kavak, yapılan analiz sonucunda aldıkları numunelerde yüzde 54-97 arasında değişen oranlarda metil alkol tespit edildiğini bildirdi.

Kavak, imalathanede ele geçirilen malzemenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Altınşehir’de bulunan tesislerindeki yetkililere teslim edildiğini vurguladı.

"SAHTE RAKILAR HALA PİYASADA SATILABİLİR"

Ahmet Kavak, kaçak rakıların piyasada hala satılabileceğine dikkat çekerek, tüketicilerin dikkatli davranmaları uyarısında bulundu. Eski ve yıpranmış etiketli, hologramsız rakıların alınmaması uyarısında bulunan Kavak, Anadolu ve Avrupa yakalarında gıda denetimlerinin aralıksız sürdüğünü bildirdi.






AA / ANKA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 00:44:54
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 13:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?