18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sahte rakıya 7. kurban

Sahte rakıdan zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı dün 7’ye çıktı. Hastanelerde 32 sahte rakı kurbanı tedavi görüyor.
5 kişinin durumu ise ağır.

GAZİOSMANPAŞA, Salih Paşa Caddesi üzerindeki Dem Restoran’ın sahibi 59 yaşındaki Ali Gökdem ile müşterisi 35 yaşındaki Salih Eğridereli’nin ölümüyle ortaya çıkan sahte rakı skandalında, dün de beş kişi daha can verdi.

Kuştepe’de içtiği rakıdan zehirlenerek Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılan 55 yaşındaki Selahattin Nilikar da yaşamını yitirdi. Nilikar’ın işlettiği Karadeniz Büfesi’nden aldığı rakıyı içen 45 yaşındaki Mustafa Uçan da Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ölüm kalım savaşı veriyor.

Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybeden Mali Müşavir Abbas Hiyani Avcı’nın da, rakıyı Beylikdüzü’nden aldığı ortaya çıktı. Aynı şişeden içen Avcı’nın arkadaşı Cezmi Akkaya ise yoğun bakım servisinde tedavi görüyor. Önceki akşam yakınları tarafından kaldırıldığı Özel Avcılar Anadolu Hastanesi’nde hayatını kaybeden Cumali Çetin’in de sahte rakıdan öldüğü anlaşıldı.

2 GÜN SONRA ÖLDÜ

Esenyurt’ta cumartesi günü iki akrabasıyla bir Tekel bayiinde rakı içen Sadık Özer pazar günü fenalaştı. Sadık Özer bir gün sonra Bakırköy Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yoğun bakıma alınan Özer 3 saat içinde hayatını kaybetti. Adaşlar Polikliniği’ne kaldırılan Özer’in akrabası Bayram Sevindik ise dün taburcu oldu.

Dem Restoran’da çalışan ve sahte rakıdan komaya giren Ebru Yapağacı da, Özel Esenler Hayat Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yapağacı’nın hayati riski bulunuyor.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Bünyamin Yıldız ise Dem Restoran’da kusmaya başladığını söyledi. ‘Evde de kusmaya devam ettim’ diyen Yıldız’ı ertesi gün arkadaşları hastaneye kaldırdı. Rakı mağdurlarından Mithat Aydın, Dem Restoran’a daha önce de gittiğini belirterek, ‘Bir 70’lik rakıyı iki arkadaş içtik. Ben restorandan ayrılır ayrılmaz fenalaştım’ dedi.

SANIK DA KURBAN

Öte yandan sahte rakı imalathanesinde çalışan ve kendi ürettiği sahte rakılardan içerek zehirlenen 30 yaşındaki Ömer Lütfü Koral da, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Koral, ‘15 gün önce işe başladım. Her gün 2-3 kamyonet sevk yapılıyordu. Cumartesi akşamı, içmek için bir büyük rakı çaldım. Sonra ben de hastanelik oldum’ diye ifade verdi.

İhbar ortaya çıkardı

İSTANBUL’da sahte rakı skandalı önceki gece İl Sağlık Müdürlüğü Kriz Merkezi’ne yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Dr. İrfan Yılmaz, Gaziosmanpaşa’da sahte rakı satıldığını haber alınca, rakı satışı yapılan üç ayrı yere baskın düzenlediklerini söyledi.

Kriz Merkezi’ne önceki gece 23.00 sıralarında ihbar yapıldığını, bu nedenle 04.00’e kadar baskın ve denetimin devam ettiğini belirten Dr. İrfan Yılmaz, rakının gıda kapsamında yer aldığını, gıda denetimlerinin de 5179 sayılı yasa gereği Tarım Bakanlığı’na devredildiğini bildirdi. Yönetmelik gereği acil durumlarda Sağlık Bakanlığı’nın duruma müdahale ettiğini kaydeden Dr. Yılmaz, ‘Numunelere hemen İl Hıfzısıhha Müdürlüğü’ne gönderdik’ dedi.

İstanbul’a yüzlerce şişe sahte rakı dağıtılmış

Bayrampaşa’da bir otoparkta imal edilen ve akşamcıları mezara gönderen sahte rakının, tüm İstanbul’a dağıtıldığı belirlendi. Sahte rakının imal edildiği otoparkın sahibi Hasan Bayramoğlu’nun da, iki gün önce şüpheli bir şekilde öldüğü ve sessizce gömüldüğü ortaya çıktı. Polis, sahte rakıları üretip dağıttıkları iddia edilen, aralarında bir uzman çavuşun da bulunduğu dokuz kişiyı gözaltına aldı, dört kişi de aranıyor.

Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Dem Restoran’ın rakıları, Pazariçi Mahallesi’nde bulunan Şen Kardeşler Büfesi’nden aldığını saptadı. Büfeye yapılan baskında, sahte rakıları pazarladığı belirlenen Mesut Simsar(33) ve ağabeyi Mehmet Simsar(36) gözaltına alındı.

Sahte rakıların imal edildiği Bayrampaşa, Kışla Caddesi No:165/2’de bulunan otoparkta doluma hazırlanmış boş rakı şişeleri, çok sayıda Tekel ibaresi bulunan kapak ve etiket ile bunları şişelere takmakta kullanılan makineler ele geçirildi.

Hastanelere başvuran 41 kişiden 32’si tedavide

Özel GOP: Turan Güreşen, Mehmet Tunç (Yoğun Bakım),

Vakıf Gureba: Metin Tutkun, Ali Tutkun, Nevzat Ünal

Haseki: Yüksel Sımağ, Mithat Aydın, Selahattin Nilidar, Arif Kaya, Mücahit Erman, Şerif Uyanık, Bünyamin Yıldız, Ömer Lütfü Koral, Sezai Palan,

İstanbul Eğitim ve Araştırma: Fikri Şen

İ.Ü Çapa Tıp Fakültesi: Ferit Küçükkalay (Yoğun Bakım)

Avcılar: Yasin Günalt, Ferit Göktaş, Recep Cullumoğlu, Çelebi Deryahan, Mehmet Öcal

Amerikan: Cezmi Akkaya

Özel Şafak: Osman Kasap

Şişli Eğitim ve Araştırma: Tanju Kelkit, Ömer Lütfü Koral

Metil alkol kör edip öldürüyor

Metil alkol, endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılıyor. İçkilerde kullanıldığında beyinde büyük tahribat yapıyor. Uzmanlar metil alkolün içkulakta, beyincikte ve beyinde bulunan sinir hücrelerinin ölümüne neden olduğunu belirtiyor. Yarım çay bardağı yüzde yüz metil alkol alınması insanı ölüme götürebiliyor. Daha az miktarlar ise komaya sokuyor ve felce neden olabiliyor.

Beşinci kurbanın mezarı açılacak

Sahte rakı imalinin yapıldığı otoparkın sahibi Hasan Bayramoğlu’nun esrarengiz şekilde ölümü de, polis tarafından araştırılıyor. Önceki gün hayatını kaybettikten sonra yakınları tarafından ‘Kalp krizi’ geçirdi denilerek toprağa verilen Bayramoğlu’nun da sahte rakıdan zehirlenerek ölmüş olabileceğini söyleyen yetkililer, cesedin mezardan çıkartılarak otopsi yapılacağını söylediler.

500 bin şişelik hologram çalındı

İSTANBUL’da beş kişinin ölümüne neden olan kaçak rakı paniği sürerken, İzmir rakı fabrikasından geçtiğimiz yaz 20 bin metre rakı hologramların çalındığı ortaya çıktı. Çalınan filigranların, toplam 500 bin şişe sahte rakıyı markalayabileceği anlaşıldı. İzmir Emniyeti ise bu filigranların bazılarının körlüğe ve ölüme yolaçabilen kaçak rakılarda kullanıldığını belirledi.

Emniyet güçlerinin Türkiye çapında gerçekleştirdiği operasyonlar artarken İzmir’deki fabrikadan geçen yaz sonu çalındığı anlaşılan 20 bin metre filigranın izi geçtiğimiz günlerde bulundu. Çalınan hologramlardan bazıları piyasaya sunulan rakılar da ele geçti. Her şişede 4 santimetrelik filigran kullanıldığını belirten uzmanlar, ‘Bunlarla toplam 500 bin şişe markalanabilir’ dedi. Bu organizasyonun bir şebeke tarafından yürütüldüğü ifade edilirken, elebaşı olarak nitelendirilen kişinin İstanbul’da olduğu ve arandığı ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİRLER ALARMDA

Geçtiğimiz aylarda çalınan hologramlar nedeniyle piyasadaki kaçak rakı miktarının arttığını belirten İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde alarma geçerken vatandaşların kuşkulandıkları satış noktalarını güvenlik birimlerine bildirmelerini istedi. İstanbul ve İzmir’de son aylarda emniyet güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu yüzlerce şişe kaçak rakı ele geçirildi.

AÇIK RAKI İÇMEYİN

Piyasada binlerce şişe sahte rakı bulunduğunu vurgulayan İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri sahte rakı üretiminde hammadde olarak değerlendirilen metil alkolün kullanımının denetim altına alınması gerektiğini söyledi. Tekel’in alkollü içecekler bölümünün bir yıl önce özelleştirildiğini ve piyasada kaçak rakı oranının giderek arttığını açıklayan yetkililer, özellikle açıkta rakı satan restoranların ve benzeri işyerlerinin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, İzmir’deki kaçak rakı operasyonlarının aralıksız sürdüğünü belirten Emniyet Müdürü Halil Tataş ta hologram hırsızlığının yarattığı sakıncalara dikkat çekti. Tataş, vatandaşların bu konuda kuşkulandıkları durumları emniyet birimlerine iletmelerini istedi.

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre hologram hırsızlığını gerçekleştiren kişilerden bazıları yakalanarak gözaltına alındı. Bu kişilere destek olan firma bünyesinde görevli personelin işten çıkarıldığı ve haklarında adli soruşturma başlatıldığı belirlendi.

Sahte rakılar nasıl yapılıyor?

Normalde etil alkolden yapılan rakının, sahtesinde daha ucuz olduğu ve kolay bulunabildiği için, sanayide kullanılan metil alkol kullanılıyor.

Sağlıksız ortamlarda ve çok pis koşullarda imal edilen sahte rakının içindeki metil alkol, beyinde büyük tahribat yapıyor. Alınan miktara göre sonuç, felç ya da ölümle bitiyor.

Sahte rakının tadı anlaşılmasın diye de, içine normal şeker kamışı alkolü ya da şeker pancarı suyu ilave edilip, anason parfümü katılıyor.

Sahte rakı nasıl anlaşılır?

Tekel’in ürettiği rakı ile sahtesini ayırt etmek oldukça zor. En belirgin özellik kapak ve içimde ortaya çıkıyor. Uzmanlar ipuçlarını şöyle sıralıyor:

Tiryakisine sahte rakının kokusu ve tadı itici gelir.
Tekel’in ürettiği rakıların kapakları otomatik kapatıldığından şişeye tam otururken, elle kapatılan sahte rakının alt boğumu şişeye tam oturmaz.
Tekel’in kapaklarında üretim yapan fabrikanın kodu, üretim tarihi - saati, kaçıncı şişe olduğu gösterir seri numaralar bulunur ve fabrika kodları sürekli değişir. Sahte rakı üreticileri bu numaraların tümünü bir arada basamaz ya da kapakta hiç numara olmaz.
Tekel’in kapakları polisajlı olduğu için parlaktır. Sahtesinin kapakları ise mattır.
Etiketler içerden çalındığı için gerçektir. Ancak sahte rakı etiketleri elle yapıştırıldığı için düzensizdir.
Gerçek rakı her zaman duru - temiz, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular vardır.
Lokantalarda karafaki, sürahi ile gelen ya da bakkaldan bölünmüş rakı alıp içmek risklidir. Mutlaka açılmamış şişe istemek gerekir.
Kesin tespit ise ancak laboratuvar analiziyle mümkündür.

ETİL VE METİL FARKI

Etanol: Arı alkol ya da mutlak alkol. Glukozun mayalanmasından oluşur. Bu nedenle bira, şarap ve damıtık içkide bulunur. Hoş bir tadı vardır. Besin ve eczacılıkta kullanılır.
Metanol: Çözücü olarak değerlendirilmesinin ötesinde formaldehit (denetimli yükseltgeme yoluyla) ve metil esterlerin (iyodür, sülfat) üretiminde kullanılır. Zehirleyici bir madde olan metanol, 100 ml’nin üzerinde alındığında ölüme yol açabilir.

İLGİLİ YORUM

İstanbul İl Sağlık Müdürü Yardımcısı İrfan Yılmaz:
CNN TÜRK’ün sorularını yanıtlayan İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, dört kişinin ölümüne yol açan olayla ilgili araştırmaların sürdüğünü söyledi. Yılmaz, sahte rakının ucuz olan metil alkolden yapılması nedeniyle ölümlere sebep olduğunu söyledi.

Buna kalkışan insanların cinayetle yargılanması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, konuyla ilgili araştırmanın derinlemesine devam ettiğini ve alınan 23 adet numunenin incelendiğini söyledi.

AA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 12:40:04
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 09:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?