22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Sahtekarlık diz boyu

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Yuksek Denetleme Kurulu (YDK) ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun raporları, Türkiye’nin ’’İstanbul Olimpiyat Oyunları’’ projesinin çökme noktasına geldiğini ortaya koydu. Denetimlerde Olimpiyat Parkı yapım ihalelerinde çok sayıda usulsüzlük saptandı.

Projeler için alınan yüklü miktardaki dış kredilerin ödenmediği belirtildi.

Acil olarak 13 trilyon liralık kaynak bulunamazsa faaliyetlerin duracağı uyarısı yapıldı.

Cumhuriyet gazetesinde Ayşe Sayın imzasıyla birinci sayfada manşetten "Olimpik Skandal" başlığıyla duyurulan "sahtekarlığın" ayrıntıları şöyle:

ANKARA- 2000 Yaz Olimpiyatları’nın İstanbul’da yapılması için 1992’de bir yasa çıkararak bu konuda bütün olanaklarını seferber eden Türkiye’nin olimpiyat projesi, 13 yılda iflas noktasına geldi.

YDK, BTK ve KİT Komisyonu’nun, yasa gereği spordan sorumlu Devlet Bakanı’nın başkanlığında oluşturulan 13 üyeli ’’İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’’ na dönük yaptığı denetimlerde, olimpiyat parkı yapım ihalelerinde birçok usulsüzlük saptandı.

Kurulun ayrıca, yasal olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Jokey Kulübü ve Milli Piyango’dan alması gereken trilyonlarca liralık kaynağı tahsil edemediği için darboğaza düştüğü belirlendi.

TBMM KİT Komisyonu’nun Başbakanlık Teftiş Kurulu ve YDK raporları doğrultusunda 12-13 Nisan’da yaptığı denetimlerde, faaliyetleri hakkında bilgi veren HDK Genel Direktörü Yalçın Aksoy ’un yaptığı açıklamalar, olimpiyat projesinin sahipsiz kaldığını da ortaya koydu. Aksoy, İstanbul olimpiyat projesinin en önemli ayağı olarak nitelenen Atatürk Olimpiyat Stadı’nın 119 milyon dolara tamamlandığını, ancak ekonomik darboğaz nedeniyle Olimpiyat Parkı’nın diğer önemli unsurla

rının yaşama geçirilemediğini söyledi. Bunda ilgili yasada konulan Toplu Konut ve Spor Toto’dan gelen payların yeni yasal düzenlemelerle ortadan kaldırılmasının etkili olduğunu kaydeden Aksoy, şu görüşleri dile getirdi:

’’Konsolide bütçe payı sembolik olmaktan öteye gidememiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi payı tahsil edilememiş ve Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübü payı da yakında ortadan kalkacak gibi görünmektedir... Bu durumda HDK’nin gerekli yatırımları yapması bir yana, mevcut Hazine ve dış kredi borçlarını ödeme imkânı kalmayacaktır.’’

Aksoy, mali sorunların aşılması için devletin bütün kurumlarının seferber edilmesini istedi. Kurul yetkilileri sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ödemesi gereken kaynağın 19 trilyon lira olduğuna dikkat çekerken, belediyenin nakti ödeme yerine altyapı hizmeti götürmekle yetindiğine işaret ettiler.

KİT Alt Komisyonu Üyesi CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın ise İstanbul olimpiyatı projesinin dünyada yasası olan tek olimpiyat projesi olduğunu belirterek, yaptıkları incelemelerde sistemin ’’iflas ettiğini’’ gördüklerini söyledi.

Olimpiyat Parkı yapımındaki ihale usulsüzlükleri ve fazla ödemelerle kaynakların havaya savrulduğunun anlaşıldığını kaydeden Akın, ’’Elde 100 milyon dolara yapılmış bir Olimpiyat Stadı var. O da hiçbir şekilde kullanılamıyor, rüzgâr nedeniyle futbol oynamaya bile elverişli değil’’ dedi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 15 Temmuz 2004 tarihli raporunda HDK’nin Olimpik Park sahası uygulama imar planı, genel yerleşim planının hazırlanması, altyapı tatbikat projeleri ile hizmetlerin araziye aplikasyonu ve ilave işlerini verdiği Altınok-Akabe Mühendislik Müşavirlik firmalarına 2003 rakamlarına göre 3.7 trilyon liralık fazla ödeme yapıldığını belirledi. İki şirketin 1 yıl devlet ihalelerinden yasaklanması istenen raporda şu saptamalara yer verildi:

’’Yapılmamış hizmetleri ve projeleri, planları yapılmış gibi ya da yapılandan fazla göstererek, projelendirilmelere ilişkin formülleri hatalı alarak ve formülleri yapılmış olan işlere uygun olarak almayarak, sözleşme kapsamında ve ilave işlerde 2003 yılı fiyatlarıyla toplam 1 trilyon 834 milyar, kamulaştırma işlemlerinde 1 trilyon 140 milyar, 16.4.1999 tarihli protokol ile yapılan işlerde 825.2 milyar lira olmak üzere toplam 3 trilyon 770 milyar lira haksız kazanç sağlayıp idare zararına neden olunan hakediş raporlarında imzası bulunan yüklenici şirket ortağı Enver Altınok , şirket vekili Abdurrahman Altunkaynak haklarında TCY’nin 339. maddesi hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığ’na suç duyurusu yapılması gerekmektedir.’’

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 14:56:50
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 15:00:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?