30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Saldırgan korkusu bitiyor

Taksicilerin 'gaspçı ve saldırgan' kâbusu bitiyor. Taksici cinayetlerini ortadan kaldırmak amacıyla önerilen elektronik takip ve güvenlik sistemi için sonunda adım atıldı.

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası'nın Avea ve OKİ Telekomünikasyon ile birlikte hazırladığı 'Sarı Karıncalar' isimli projeyle başkentte çalışan 7 bin 700 ticari taksiye 'araç takip ve güvenlik sistemi' takılacak. Ankara'daki taksiler, Avea'nın altyapısı kullanılarak kesintisiz izlenecek. Sistem sayesinde gasp edilen ya da saldırıya uğrayan taksicinin yeri 10 saniye içinde tespit edilebilecek. Proje, Ankara'nın ardından İstanbul, İzmir ve Antalya'da da hayata geçirilecek.

Sistem, Takbul ismi verilen cihaz sayesinde işleyecek. Avea SIM kartı takılı cihazlar, taksilere monte edilecek. Taksicinin, gasp veya benzeri bir durumda sensöre basması yetecek. Avea'nın altyapısı sayesinde izleme merkezi, taksicinin durumundan hemen haberdar olacak. Merkez, konum bilgisi ekranda gözüken taksiyi 10 saniye içinde emniyete bildirecek. Bu proje için taksiciler hiçbir ücret ödemeyecek. 8 milyon dolara mal olan proje, taksicilerle yapılacak akaryakıt barter anlaşmasıyla karşılanacak. Taksiciler, kurulacak sistem karşılığında yakıtlarını ismi henüz açıklanmayan şirketten alacak. Sistem, taksilerin çalınması durumda da devreye girecek.

Takbul monte edilen araçların, nerede olduğu anında görülebiliyor. Bunun yanı sıra araçların günlük kilometre ve hız bilgileri, güzergahları da sorgulanabiliyor. Projenin Ankara'daki tanıtım toplantısında konuşan Avea Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Okter, "Takbul araç takip cihazının takıldığı 7 bin 700 araç, 7 gün 24 saat güvenli bir şekilde izlenecek." dedi. Projenin ülke geneline yayılmasıyla taksilerde hırsızlık, kapkaç, gasp ve diğer suçlarda azalma beklediklerini ifade eden Okter, projeyle taksi şoförlerinin can ve mal güvenliğinin güvenceye alınacağını anlattı. OKİ Telekomünikasyon Genel Müdürü Kazım Sesli ise araç takip sisteminin, başta araçlar olmak üzere her türlü hareketli unsurun takibini sağladığını belirtti. Şirketin Ar-Ge Müdürü Mustafa Hararcı da "GPS uydularından alınan konum bilgisi merkeze ulaştırılarak acil durumlarda güvenlik güçlerinin yönlendirilmesine imkan sağlanıyor." şeklinde konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 03:53:50
Güncelleme :27 Mart 2008 Perşembe 11:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?