18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Şam'da BM binası vuruldu, facia son anda önlendi

Suriye’nin başkenti Şam’da, Birleşmiş Milletler binasına dün gece bombalı saldırı düzenlendi. Saldırının ardından silahlı grupla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada iki saldırgan ile bir polis ve bir sivilin öldüğü, bir saldırganın da yaralı olarak yakalandığı açıklandı.

Saldırıyı üstelenen olmazken, İran ve İngiltere dışişleri bakanlıkları olayda elçiliklerinin hedef alınmadığını bildirdi.

Olayların yaşandığı bölge Suriye ile Lübnan arasında karayolu bağlantısı sağlayan Mesa Otoyolu. Bu yolun iki yanında konutların yanı sıra elçilikler ve şirket binaları da sıralanmış durumda.

Görgü tanıkları, bir ara havada kurşunların uçuştuğunu ve uçaksavar ateşini andıran görüntüler gördüklerini anlatıyorlar.

Saldırıyı üstelenen olmazken, İran ve İngiltere dışişleri bakanlıkları olayda elçiliklerinin hedef alınmadığını bildirdi.

Bölge ülkeleri bir süredir olası saldırılar konusunda hassas.

Bu ay başında Ürdün de istihbarat karargahına El Kaide militanlarınca düzenlenecek bir saldırıyı önlediğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan'ın başkenti, Riyad'daki bir emniyet karargahı ise bombalı saldırıya uğramış olayda 4 kişi ölmüş, 150 kişi yaralanmıştı.

SANA: "Bir grup terörist saldırı düzenledi"

Şam - Suriye'nin başkenti Şam'ın batı kısmındaki elçilikler ve rezidansların olduğu El Meza semtinde meydana gelen patlamalarda, bir grup teröristin saldırı düzenlediği belirtildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, "Bir grup teröristin" El Meza semtine bu akşam saldırı düzenlediğini bildirdi. Suriye güvenlik güçlerinin bölgeyi kuşattığı ve olay yerine ambulansların sevk edildiği aktarıldı.

Görgü tanıkları, TSİ 21.00 civarında silah seslerinin kesildiğini, çatışmanın yaklaşık 1 saat sürdüğünü bildirdi.

Diplomatik kaynak, silahlı saldırganların BM binasını hedef aldığını ve 1 militanın öldürüldüğünü açıkladı. Kaynak, "En az 2 terörist vardı. Biri öldü, diğeri yakalandı" derken, BM binasında yangın çıkaran ve 3 aracı tahrip eden bir patlayıcıyı havaya uçurduklarını söyledi.

Lübnan'daki El Manar televizyonu da Suriye güvenlik güçlerine dayanarak 3 saldırganın öldüğünü, birinin ele geçirildiğini aktardı.

Suriyeli siyasi uzman İmad Şuyabi de el bombalı ve silahlı iki kişinin İran ve Kanada elçilikleri yakınlarında saldırı düzenlediğini, birinin öldürüldüğünü, diğerinse yakalandığını aktardı.

FACİA SON ANDA ÖNLENDİ

İHA'nın haberine göre de Suriye'nin başkenti Şam'da yabancı elçiliklere bomba yüklü araçlarla düzenlenmek istenen saldırı polis tarafından engellendi. Araçlardan kaçan militanlarla polis arasında çatışma çıktı.


Edinilen bilgiye göre, Şam'ın Mezze bölgesinde bulunan Kanada ve İran büyükelçilikleri ile İngiliz Büyükelçisi'nin evine bomba yüklü araçlarla saldırı yapılmak istendi.

Suriye polisi ve istihbarat görevlilerinin çalışmaları sonucu bomba yüklü bir araç ele geçirilirken, diğer üç araç da daha sonra polis barikatıyla durduruldu. Araçları bırakıp kaçmaya çalışan militanların güvenlik güçlerinin üzerine el bombası attığı ve çatışma çıktığı bildirildi.

 Şam'da Meydana gelen patlamaların, Birlemiş Milletler (BM) eski binasına yönelik saldırı yapan 4 maskeli terörist tarafından düzenlendiği bildirildi.


Patlamanın ardından, Suriye güvenlik güçleri ve teröristler arasında çıkan çatışmada, 2 terörist öldürüldü, 1 terörist yaralandı, 1 terörist de yara almadan ele geçirildi.


Suriye güvenlik güçleriyle teröristler arasında yaşanan çatışmada, 1 polis ve çevrede bulunan 1 sivilin de hayatını kaybettiği açıklandı.


Suriye İçişleri Bakanlığı, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Öte yandan, BM Sözcüsü Marie Okabe, Şam'da meydana gelen saldırılarda, BM binasının hedef alınmadığını belirterek personelinin zarar görmediğini açıkladı.


Kanada Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şam'da bir çok ülkenin elçiliğinin bulunduğu Mezze'deki patlamalarda, herhangi bir Kanadalı'nın yaralanmadığını bildirdi.

Suriye'nin ABD Büyükelçisi İmad Mustafa, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, çıkan çatışmada bir saldırganın öldürüldüğünü, birinin de yakalandığını belirtti. Olayda El Kaide örgütünün parmağı olabileceğine işaret eden Mustafa, El Kaide'ye karşı ciddi bir mücadele yürüttüklerini ve ABD ile düşmanlarının aynı olduğunu vurgulayarak, "El Kaide ve teröre karşı yürüttüğü savaşta ABD'ye yardım ediyoruz" diye konuştu.


Görgü şahitleri, maskeli militanların Mezze'de BM bürolarının bulunduğu binaya roket saldırısı düzenlediklerini söyledi. Saldırının 7 kişi tarafından düzenlendiğini belirten görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin bir saldırganı öldürdüğünü, birinin yakalandığını, en az 3 kişinin ise araçla olay yerinden kaçtıklarını söyledi. Çıkan çatışmada bir güvenlik görevlisinin de ağır yaralandığı öğrenildi.


Öte yandan, saldırının ardından sokaklara dökülen Suriyeliler, Devlet Başkanı Beşar Esad lehinde tezahürat yaptılar.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Suriye'nin başkenti Şam'da dün akşam saat 20:00 sıralarında meydana gelen patlamaların ardından açıklama yapan Suriye İçişleri Bakanlığı, bölgenin "siyasal ve emniyet" açısından terörizme hedef olabileceğini açıkladı.


Suriye İçişleri Bakanlığı, dün akşam patlama ve çatışmalarda 2 terörist, 1 polis ve 1 sivil bayan toplam 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.


Bakanlık, 4 kişiden oluşan terörist grubun, bir arabanın altına koyduğu bombanın patlamasının ardından yaşanan çatışmada, teröristlerin polise karşı el bombası kullandığını söyleyerek, çatışmada toplam 4 kişinin öldüğünü belirtti.


Suriye'nin 25 yıldır terörizmle mücadele ettiğini belirten Suriye İçişleri Bakanlığı, terörizmin Suriye halkını tehdit ettiğini, bu yönde güvenlik önlemleri aldıklarını açıkladı. Bakanlık terörizmin, tüm bölgeyi tehdit ettiğini belirterek, meydana gelen son olayla ilgili olarak geniş çaplı bir soruşturma başlattıklarını bildirdi.

ŞAM - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2004 Salı 22:51:30
Güncelleme :28 Nisan 2004 Çarşamba 18:33:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?