20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sarko: Minnettarız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Katar Emiri Hamid El Tani’nin katılımıyla Şam’da düzenlenen “İstikrar İçin Diyalog” zirvesinde Başbakan Erdoğan’a övgü yağdı. Erdoğan’ın gündeme getirdiği Kafkas Platformu önerisine, liderlerden açık destek geldi. Zirvede, Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri, Lübnan, Irak, Darfur, Kafkasya ve İran’ın nükleer sorunu ele alındı.

MÜTHİŞ İŞ ÇIKARDINIZ

AB Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkan Nicolas Sarkozy, Avrupa’nın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye’ye minnettar olduğunu söyledi. Sarkozy, “(Suriye) Devlet Başkanı Beşşar Esad’a da söylediğim gibi, Fransa, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte” dedi. Sarkozy, “Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Bu süreçte Türkiye’ye daha çok ihtiyacımız olacak. Giriştiği bu eylem nedeniyle bütün Avrupa Türkiye’ye minnettardır” ifadesini kullandı.

Fransız lideri, doğrudan müzakerelerin başlaması halinde Fransa’nın bu müzakerelere siyasi, diplomatik, askeri ve ekonomik bakımdan destek vermeye hazır olduğunu da söyledi. Sarkozy, ülkesiyle Suriye’nin yakınlaşması konusunda da, “Bir süreç başlattık. Birbirimizi anlamaya başladık. Bu girişimden ötürü kesinlikle pişman değiliz. Kurduğumuz inşaatı devam ettirmeye çalışacağız” dedi. İran konusunda da Suriye’ye büyük bir rol düştüğünü anlatan Sarkozy, Suriye’nin İran’ı ikna etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fransa’ya erken dönme kararı aldığı için en az 4 saat sürmesi beklenen zirve 1 saatte tamamlandı.

Liderler birlikte iftar da yaptı

BaŞbakan Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani iftar yemeğinde bir araya geldi. Orient Club’ta basına kapalı gerçekleşen iftar yemeğine, liderlerin eşleri Emine Erdoğan ve Esma Esad ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan da katıldı.

ABD’Lİ BURNS’Ü KABUL EDECEK

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı William Burns’ü kabul edecek.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan ile Burns arasındaki görüşmenin, İstanbul’da yapılacağı bildirildi.

Tayyip Erdoğan, bugün ayrıca yine İstanbul’da Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze ile de bir araya gelecek.

Başbakan’ın barış umudu

BaŞbakan Erdoğan bir gazetecinin, Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri konusunda gelinen noktayı sorması üzerine, bugüne kadar 4 etabın tamamlandığını bildirdi. Erdoğan, “Olmert’ten sonra göreve gelecek başbakanın da bu sürece olumlu bakacağına inanıyorum. Sayın Esad yapıcı bir tavır ortaya koydu, İsrail tarafında da bir yapıcı tavır söz konusu. Bu devam ederse biz netice almaktan umutluyuz. Önemli olan bu görüşmelerin, aracılığın başlamasıdır” dedi.

Suriye’nin 6 önerisini Ankara İsrail’e iletecek

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye ile İsrail arasındaki aracılı görüşmelerin İsrail’in başmüzakerecisi istifa ettiği için ertelendiğini belirtti. Esad, önceki gün iki ülke arasındaki aracılı görüşmelerin beşinci turunun yapılması gerektiğini, ancak İsrailli müzakerecinin istifası nedeniyle bu turun yapılamadığını söyledi. Beşşar Esad, ülkesinin bu görüşmelerin sona ermesini istemediğini de açıkça ifade etti, ancak gelecek turun ne zaman yapılacağını açıklamadı.

Esad, Suriye ile İsrail arasındaki barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdiklerini ve cevabı beklediklerini belirterek, “Cevap, doğrudan müzakerelere geçilmesi ve doğrudan müzakerelerin geleceği için önemli’’ dedi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in istifa edeceğini açıklaması temsil sorunu yaratıyor.

Erdoğan olmasa başaramazdık

Surİye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Katar ve Fransa’nın yanı sıra Türkiye’nin de barış sürecindeki katkılarını dile getirerek, “Dolaylı ya da doğrudan görüşmeleri başlatan tek ülke Türkiye’dir. Bunda en önemli etken, Sayın Tayyip Erdoğan’ın gerçekçi ve güvenilir bir lider olmasıdır. Bu nitelikler olmasaydı arabuluculuk ve barış girişimleri de olamazdı” dedi. Başbakan Erdoğan’ın güvenilirliği ve Türkiye’nin arabuluculuğu olmasaydı bu sürecin zor başlayacağını

Akşam
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 05:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?