18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sarkozy'ye yumurtalı saldırı

Sarkozy, seçim kampanyası için gittiği Bask bölgesinde öfkeli protestocuların yumurtalı saldırısına uğradı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçim kampanyası için gittiği Bask bölgesinde öfkeli protestocuların yumurtalı saldırısına uğrayınca, bir bara sığınmak zorunda kaldı.

22 Nisan'da yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olan Sarkozy, güneybatıdaki Bayonne kentinde yüzlerce kişilik bir kalabalık tarafından yuhalandı.

"DEFOL SARKOZY"

Sarkozy, Bayonne'da öfkeli bir kalabalık tarafından karşılandı. Kalabalık Cumhurbaşkanı'na Baskça 'Nicolas Kampora" (Nicolas Defol) diye bağırdı. Kalabalıktan bazı kişiler Sarkozy'ye Bask bölgesi için daha fazla özerklik çağrısının yer aldığı Sosyalist Parti'nin seçim bildirilerini fırlattı.

Protestocuların yumurta fırlatmaya başlamasından sonra Sarkozy, korumaları tarafından yakınlardaki bir bara yönlendirildi. Sarkozy'nin sığındığı barın çevresine takviye güvenlik güçleri sevk edilirken Sarkozy, olay çıkaranları "küçük bir azınlık ve Sosyalist Parti'nin militanları" olarak niteledi ve "Burada Fransa Cumhuriyeti'nin topraklarındayız ve Cumhurbaşkanı her yere gider. Küçük bir azınlık bundan rahatsız oluyorsa yazıklar olsun" dedi.

Bask milliyetçisi ve Sosyalist aday François Hollande'ın destekçisi olan protestocuları "holigan" olarak niteleyen Nicolas Sarkozy eylemciler yüzünden sığındığı bardan ancak bir saat sonra ayrılabildi.

Yoğunlukla İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki bölgede yaşayan bir halk olan Baskların kendilerine ait bir dili ve kültürleri var.

Dilleri Baskça olan bu toplum ve dil bilimcileri tarafından Hint-Avrupa dilleri Avrupa'ya yayılmadan önce Avrupa'da konuşulan dillerden arta kalan tek dil olduğu söylenmektedir.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar Baskça'nın Kafkas dillerine; özellikle de Gürcüce'ye yakın olduğunu göstermiştir.

 

...
Yayın Tarihi : 2 Mart 2012 Cuma 10:27:04
Güncelleme :2 Mart 2012 Cuma 10:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KEMAL ÖZKAN IP: 85.105.182.xxx Tarih : 2.03.2012 13:30:16

haberii okuyunca pek insan birşey düşünmüyor  normal demekki bir yerlerde cumhur başkanı dahi olsa protosto ediliyor ama düşünün o gurup türkiyede olsa ve sayın başbakını protosta edip yumurta  atsa kaçkişi coplanır kaç kişi tutuklanırdı işte bizdeki demokrasi onlardaki demokrasi arasındaki fark bizde sadece kağıt üzerinde demokrasi gözüküyor onlarda pratikde uygulamada var bizde ünüversiteye giden öğrencinin çantasında arama sırasında 2 yumurta çıkdı diye 12 yılla yargılandığını düşündükce ağlıyalımmı gülelimmi yoksa bunadamı şükür diyelim bilmiyorum  demokrasiden bahsedenler  o zaman sarkozi yi  örnek alsınlar derim hep avrupalı idarecilerin maaşlarını örnek almakla olmuyor beyler nalıncı keseri gibi  hep kendinize yontmayın biraz da testere gibi olun bir sana bir bana