18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Şaron’un rüşvet dosyası kapandı

İsrail Başsavcısı, Likud Partisi’nin seçim kampanyası sırasında alınan bağışlar konusunda Başbakan Ariel Şaron hakkında suç duyurusunda bulunmamaya karar verdi.

Ancak oğlu Omri Şaron hakkında, yalan ifade vermek, sahtecilik ve güveni kötüye kullanmak suçlamalarıyla dava açılıyor.

Başsavcı Menahem Mazuz, Şaron ve oğlu hakkında üç yıldan bu yana bir soruşturma yürütüyordu. Dosya böylece kapanmış oldu.

Şaron hakkında şu anda bir dava açılması, başbakanı siyasi olarak zorda bırakabilir ve Gazze Şeridi’den çekilme planını sekteye uğratabilirdi.

Suçlamalara göre, Şaron’un 1999’da düzenlediği ön seçim kampanyası sırasında yasadışı olarak yurtdışından gelen bağışların partiye aktarılabilmesi için paravan şirketler kuruldu.

Başbakan Şaron, bu iddialar konusunda hiç bir bilgisi olmadığını belirtiyor ve kampanyanın yürütülmesinden iki oğlunun sorumlu olduğunu söylüyor.

Hukuk uzmanlarına göre, 40 yaşındaki Omri, suçlu bulunursa yedi yıla kadar hepis cezasına çarptırılabilir. Ancak yargılanabilmesi için milletvekili olan Omri’nin önce dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.

Bunun için de İsrail parlamentosu Knesset’ten talepte bulunulacak.

Diğer suçlamalar

Söz konusu iddia, Şaron ve ailesinin karıştığı ilk yolsuzluk ve rüşvet suçlaması değil.

Daha önce de Ariel Şaron’un diğer oğlu Gilad Şaron ile birlikte, bir Yunan Adası’nda turistik tesis inşa etmek isteyen bir işadamından yardım karşılığı rüşvet aldıkları iddia ediliyordu.

İşadamı David Appel hakkında İsrail Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Ariel Şaron’a rüşvet vermeye çalışmaktan dava açılmıştı.

Ancak Şaron bu soruşturma kapsamında da, Ağustos ayında Yüksek Mahkeme tarafından delil yetersizliğinden aklandı ve hakkında dava açılmasına gerek olmadığına hükmedildi.

Şaron ve oğulları hakkında ayrıca Güney Afrikalı bir işadamından aldıkları kredilerin kaynağı konusunda devam eden bir soruşturma daha var.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 22:49:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?