17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Satanizm, Türkiye için tehlike sinyalleri veriyor

Türkiye'de ilk olarak 1998 yılında 2 öğrencinin birlikte intihar etmeleri ile gündeme gelen 'Satanizm', toplumsal sorunlar ve gençlerin kimlik arayışı nedeniyle gün geçtikçe büyüyen bir sorun haline gelmeye başladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından aylı olarak yayınlanan 'İpucu' adlı dergide, yer alan bir makaleye göre, kökleri Ortaçağ'a kadar uzanan ve halk arasında 'Şeytana Tapma' olarak adlandırılan Satanizm, ilk olarak 1998 yılında İstanbul'da yaşanan toplu intihar olayı ardından yeniden gündeme geldi. Ortaçağ'da Hristiyanlık'tan ayrılan bir grup tarafından ilk olarak İngiltere'de ortaya çıktığı sanılan Satanizm, geçen yüzyıllar boyunca dünyanın birçok yerinde kendisine taraftar buldu. Dünya gündemini uzun süredir meşgul eden bu konu, Türkiye'de ilk olarak 23 Haziran 1998 tarihinde İstanbul Ataköy'de meydana gelen bir toplu intiharla gündeme gelmiş, 13 Ocak 1999'da Ortaköy mezarlağında bir genç kızın öldürülmesi olayı ile birlikte Türkiye'nin gündemine yerleşmişti. Uzmanlar, 'sapkın bir eğilim' olarak nitelendirilen Satanizm ve bu amaca hizmet eden kişilerin profilini çıkardı. Uzmanlara göre, kendilerini Sananist olarak adlandırılan kişilerin profili şöyle:
"- En yoğun olarak 14-19 yaş grubu olmak üzere 14-25 yaş arası kişilerdir. - Sosyo-ekonomik seviyeleri çok yüksek ya da çok düşük ailelerin çocuklarıdır. ancak ortak özellikleri parçalanmış aile çocukları olmalarıdır. Parçalanmış aile sadece ebeveynlerin boşanmış olması değil geleneksel Türk ailesi özelliğini yitirmiş olması da kabul edilebilir. Aile ya çok baskıcı ya da çocuğa karşı çok ilgisizdir. Çocuk sevgiden yoksun bırakılmıştır. - Cinsel, toplumsal kimliği oluşmamış ya da hayatta başarısız olmuş çocuklardır. Kendilerini birey olarak kanıtlama peşinde kimlik bunalımı yaşayan gençlerdir. Eğer aile içinde birey olmadıklarını düşünüyorlarsa kendilerini birey olarak kabul eden, fikirlerini dinleyen, onlara değer verdiği hissini uyandıran ilk toplulukta yer alırlar. Bu durum sadece Satanist gruplar için değil, terör örgütleri için de geçerlidir. - Çoğunda alkol veya uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı söz konusudur. - Çoğunun içinde bastırılmış şiddet duygusu, sadizm ve anti-sosyal kişilik bozukluğu vardır. - Giyimleri marjinaldir. - Sempatizan toplamaları ve iletişimleri mektuplaşma, internet aracılığıyla veya arkadaş vasıtasıyla yapılır".

UZMANLARDAN EBEVEYNELER UYARI: "GELENEKSEL AİLE YAPISINI KORUYUN"
Uzmanlar, ABD ve Avrupa'da önemli bir problem olma özelliğini sürdüren Sanatizm'in gün geçtikçe Türkiye için de bir problem olabileceğini yolunda sinyaller verdiğini bildiriyorlar. Türkiye'deki Satanizm küçük gruplar halinde gerçekleştirilirken, bu inancın özündeki dini temaların dışında seksüel ve anti-sosyal davranışlar gösteriliyor. Satanizm'in Türkiye'de taraftar bulması, son yıllarda geleneksel aile yapısının bozulması, çöküntüye uğraması, aile ile çocuk arasındaki iletişimin sağlıklı olmaması ile ilgili olarak ifade ediliyor. Gerçekleşen intihar olayları ise "Gruplarda keşfedilen yalancı kimlik ile kişinin gerçek kimliğinin çatışması" olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar, Satanizm'in Türkiye'de büyük bir toplumsal sorun haline gelmemesi için de ebeveynlere şu uyarılarda bulunuyorlar:
"Ergenlik çağındaki çocuklarınızı anlamaya çalışın. Onlarda topluma ait olma duygusunun oluşmasını sağlayın ve düşüncelerine değer verin. Eğer çocuğunuz kendisiyle iletişimi kopartıyor, beslenmesine ilgisiz, uyku bozukluğu çekiyor, giyim stilini ve dış görünüşünü marjinal bir şekilde değiştiriyor ve toplumla uyum sağlayamıyorsa mutlaka gözlem altında tutun ve bir uzmana başvurun".
HAKAN AKKAYA - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2004 Pazartesi 16:00:00
Güncelleme :23 Şubat 2004 Pazartesi 18:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?