26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Savaş çanları çalıyor!

Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin Mart ayında batırılmasının ardından Seul ve Pyongyang arasında başlayan gerginlik tırmanıyor

Kore yarımadasında sular ısınıyor. Güney Kore’ye ait bir savaş gemisininin Mart ayında sulara gömülmesinden, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpilin sorumlu tutulmasının ardından, iki ülke arasında gerginlik tırmanıyor.

Seul yönetimi, Kuzey Kore’yle hem ticari ilişkileri askıya alıp hem de psikolojik savaş başlatırken, Pyongyang, ordusuna, saldırıya uğraması halinde savaşa gidilebileceği uyarısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da, araştırma sonucunda Kuzey Kore’yi olaydan sorumlu tutan kanıtı "karşı konulamaz" olarak niteledi ve Güvenlik Konsiyi’nden konu önüne geldiğinde bir yanıt beklediğini söyledi.

46 Denizci Ölmüştü
İki ülke arasındaki gerginlik, uluslararası araştırmacılardan oluşan ekibin, Güney Kore’ye ait bir geminin Mart ayında Kuzey Kore denizaltısından atılan torpil yüzünden battığı sonucuna varmasıyla başladı.

Kuzey Kore’nin suçlamayı reddettiği olayda 46 denizci de ölmüştü. Geminin batmasıyla, Kore savaşından sonraki en büyük askeri faciayı yaşayan Güney Kore, tepki vermekte gecikmedi.

Güney Kore Harekete Geçti
Kuzey Kore ile ticari ilişkileri askıya alan Seul yönetimi, sularından Kuzey Kore gemilerinin geçişine izin vermiyor. Bunların yanı sıra, propaganda yayını yapmak için sınıra hoparlörler de yerleştirildi.

K.Kore: "Misilleme Savaş Anlamına Gelir"
Geminin batması olayına karışmadığını savunan Kuzey Kore ise misillemenin savaş anlamına geleceği uyarısında bulunuyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, ordusuna, saldırıya uğraması halinde savaşa gidilebileceği uyarısı yaptı.

Ban: "Kanıt, Karşı Konulamaz"
Bu konuda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’dan da açıklama geldi.

Kuzey Kore’yi olaydan sorumlu tutan kanıtı "karşı konulamaz" olarak niteleyen Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’nden konu önüne geldiğinde bir yanıt beklediğini söyledi.

 

...
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2010 Salı 17:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?