19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Savaş suçu şüphelileri serbest dolaşıyor

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nin eski Yugoslavya ile ilgili savcısı Carla del Ponte, Sırbistan’ın tutuklamayı reddetmesi nedeniyle en az 12 kaçağın serbestçe dolaştığını söyledi.

Yugoslavya ile ilgili Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi 1993’te Lahey’de kuruldu ve o günden bu yana 36 davaya baktı.

Sırp hükümetinin yasal yükümlülüklerini hiçe saydığını söyleyen savcı Carla del Ponte, 20 savaş suçu şüphelisinin daha yakalanmasının elzem olduğunu dile getirdi.

Cara del Ponte, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek hükümetlerinin bu kişileri Lahey’deki mahkemeye teslim etmekle yükümlü olduklarını hatırlattı.

Bu kişilerin büyük çoğunluğunun Sırbistan’da serbestçe dolaştığını söyleyen del Ponte, Sırbistan Başbakanı Vojislav Koştunitza’nın da söz konusu şüphelilerin tutuklanmayacağını söylediğini hatırlattı.

Carla del Ponte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda, Bosnalı Sırpların savaş sırasındaki lideri Radovan Karadziç ve Srebrenika katliamının sorumlusu olmakla suçlanan Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç’in yakalanmamasını bir skandal olarak niteledi.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 11:37:09
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 14:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?