31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Savcı Baydemir için 5 yıl istedi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yargılanmasına devam edildi. Savcı mütaalasında Baydemir'in 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Londra'da Abdullah Öcalan posterinin asılı bulunduğu bir toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle dava açılmıştı.

Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Baydemir katılmadı.

Mahkeme heyeti, dosyada bulunan CD'nin bilirkişi tarafından çözümünün yapıldığını bildirdi.

Sanık avukatı Muharrem Erbey, müvekkili Baydemir'in konuşmasında suç teşkil edecek herhangi bir cümlenin söz konusu olmadığını ileri sürdü.

Duruşmada, savcı hazırladığı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

'Sanık Londra'da salonda saygı duruşunda bulundu'

Savcı mütalaasında, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan sanık Baydemir'in Londra Belediye Başkanı'nın davetlisi olarak gittiği İngiltere'nin Londra şehrinde terör örgütü PKK adına faaliyet yürütmekte olan Londra halk evlerindeki bir toplantıya katıldığı hatırlatıldı.

Mütalaada, toplantının yapıldığı salonda, Abdullah Öcalan'ın çiçeklerle süslenmiş portresi ile ölen terör örgütü üyelerinin resimlerinin bulunduğu belirtildi.

Sanığın salonda bulunanlar ile saygı duruşunda bulunduğu kaydedilen mütalaada "Sanık burada terör örgütü PKK'nın suç tarihinden önce ilan ettiği sözde ateşkese karşı, güvenlik güçlerinin haklı olarak yürüttüğü operasyonlara da dolaylı olarak son vermesini kastederek, ateşkesin çift taraflı olması için çalışma yürüttüğünden bahsetmiştir" denildi.

Mütaalada, "Yurtdışında yaşayan Kürtlerin, Kürt sorununun kalıcı barış ve demokratik muhtevada çözümünün gerçekleşmesi için yaşadıkları ülkedeki ilgili kurumlara baskı yapmasını beyan etmiştir. Sanığın, konuşma yapmış olduğu yer ve kapalı mekanın fiziksel özellikleri de göz önüne alındığında, terör örgütü PKK'nın amaç ve faaliyetlerine hizmet eden bir açıklama niteliğinde bulunduğu, bu şekilde sanığın üzerine atılı 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçunu işlediği anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.

Mütalaada, sanık Baydemir'in Terörle Mücadele Kanunu'nun "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçunu kapsayan 7/2'nci maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için ek süre vererek, duruşmayı erteledi.

AA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 18:38:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?