19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sayıştay Orman yağmasını inceledi

Sayıştay, başta İstanbul olmak üzere yüksek rant getiren bölgelerde ormanların durumunu inceledi. Meclise sunulan rapor, 2B uygulamasının yağmaya dönüştüğünü ortaya koyuyor.

Sayıştaya göre ormanlar devlet eliyle yağmalanıyor ayrıca orman yönetmeliği gerçekçilikten ve objektiflikten uzak.

Meclis adına denetim yapan Sayıştay Başkanlığı, ormanların durumunu inceledi. Meclise sunulan 65 sayfalık rapora göre, başta İstanbul olmak üzere yüksek rant getiren bölgelerde orman yağması giderek artıyor ve devlet de bu yağmanın içinde.

Orman dışına çıkarma uygulamaları

Raporda öncelikle orman yönetmeliği ele alındı. Yönetmelikte, ormanlık alanların orman niteliğini kaybetmesi için yapılan düzenlemelerin belirsiz olduğu belirtilirken, "rantın yüksek olduğu yerlerde orman dışına çıkarma uygulamalarının fazlalığı dikkat çekici düzeydedir" denildi.

Rapora göre, 28 yıl içinde, Antalya’da 45 bin hektar, Ankara’da 31 bin hektar, Sakarya ve Muğla’da 29 bin hektar alan, orman dışına çıkarıldı.

Raporda, devlet memurlarının yer aldığı komisyonların orman dışına çıkarma işlemlerindeki çarpıklıkları göstermek için İstanbul Ayazağa’da, ’tarım bölgesi’ olduğu için orman alanı dışına çıkarılan bir bölgede restourantlar ve sanayi tesislerinin bulunması örnek gösterildi.

’Yasadışı işler yasal hale getiriliyor’

Sayıstay uzmanları, Orman Yönetmeliğinin objektif ve gerçekçilikten uzak olduğunu da raporlarında belirttiler, ’yasadışı işler yasal hale getiriliyor’ görüşünü aktardılar.

Kamuoyunda 2B olarak bilinen düzenlemeyi de irdeleyen rapor, dikkat çekiçi işlemleri ortaya koydu. Raporda, Muğla’da nadir Sığla ağaçlarının bulunduğu bölgenin, 2B uygulamasıyla önce orman alanı dışına çıkarılması sonra geri alınması yanlış uygulamaya örnek gösterildi.

Arazi rantı yüksek Muğla Köyceğiz de, 28 2B uygulamasının mahkemece iptal edilmesi ile, yine arazi rantı yüksek Dalaman’da 508 hektar arazinin önce 2B kapsamına alınıp sonra iptal edilmesi, orman yağmasının boyutunu gözler önüne serdi. Raporda, Datça’da orman alanı dışına çıkartılan arazinin ne kadar olduğunun bile bilinmediği ifade edildi

Ormanlara, lojman ve dinlenme tesisi yapılmas

Sayıştay uzmanları, ormanlarda kamu yararı için tesislere izin verilmesi uygulaması da ele alındı. Sayıştay uzmanları, ’kamu yararı’ adına, ormanlara, lojman ve dinlenme tesisleri yapıldığını belirlediler.

Ormanların genel olarak denetimsiz olduğunu belirten Sayıştay uzmanları, Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, kadastrosu tamamlanan 16.3 milyon hektar orman arazisinden sadece yüzde 26’sının yani 4 milyon 373 hektarın tapuya kayıt ettirilmiş olmasını örnek gösterdiler.
kemal yurteri-cnn türk
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 11:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?