17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sayıştay şoku

Sayıştay, Recai Kutan ve Mesut Yılmaz'dan AK Parti Milletvekili Afif Demirkıran'a kadar çok sayıda siyasetçi ve bürokratı, Türkiye'yi milyarlarca dolarlık zarara uğratmakla suçladı.

Türkiye'de denetimin en üst organı olan Sayıştay'ın raporunda siyasetçi ve bürokratlara yöneltilen suçlamalar şöyle:

Gebze Dilovası Doğalgaz Santrali: Bakan adına tarifeyi onaylayan genel müdür Mehmet Koyuncu ile yetki devrinde bulunan Bakan Recai Kutan, 1997-1998 yıllarında kamulaştırma işlemleri için mevzuata aykırı olarak santral üretime başladıktan sonra 4 kez 6 ay süre uzatımı verilmesinde dönemin genel müdürleri ve müsteşarları Uğur Doğan, Yurdakul Yiğitgüden, Bakanlar Recai Kutan ile Cumhur Ersümer sorumlu.

Berdan HES: Kamu zararı 3.6 milyon dolar. TEDAŞ'ın tüm direnmelerine rağmen mevzuata aykırı olarak verilen talimatlarla şirket ile ESA imzalanması için baskı yapan ve imzalatan dönemin Bakanı Veysel Atasoy, Müsteşar Ahmet Gökçen, Genel Müdür Mustafa Turhan, ÇEAŞ sistemine akan enerji bedelinin mahsuplaşma yoluyla alınmasını reddeden dönemin bakanı Recai Kutan, Elektrik İşleri Genel Müdürü Mehmet Koyuncu sorumlu. Bakanlık sorumluluklarının TBMM tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

Gönen HES: Kamu zararı 11.5 milyon dolar. Dönemin bakanı Hüsnü Doğan ve bürokratlar sorumlu. Hasanlar HES: Kamu zararı 3.24 milyon dolar. Mehmet Koyuncu, Recai Kutan sorumlu. Çamlıca HES: Kamu zararı 88 milyon 800 bin dolar: Dönemin Bakanları Recai Kutan ve Ziya Aktaş hakkında siyasi sorumlulukların TBMM tarafından tespiti uygun olacaktır.

Çayırhan Santrali: Yatırım, tutarın fizibilite raporunda belirtildiği miktarda gerçekleşmiş ve teklif ettiği özsermaye getiri oranından daha düşük oranda özsermaye getiri oranı ile çalıştığı için 2 yıllık işletme döneminde kamu zararı oluşmamıştır. Ancak 3096 Sayılı Yasa uyarınca sadece santrallerin işletme hakkı devrinin yapılması gerekirken, bu santrallere kömür sağlayan ve Türkiye Kömür İşletmelerine ait olan kömür havzalarının da işletme hakkı devrinin yapılmasına olumlu görüş veren DPT Müsteşarı Orhan Güvenen, Bakan Cumhur Ersümer, Bakanlar Kurulu kararını imzalayan tüm bakanlar ile Başbakan Mesut Yılmaz sorumludur.

Hazar HES 1-2: 6 yıllık işletme döneminde uğranılan kamu zararı 2003 yılı sonu itibariyle 10 milyon 400 bin dolardır. İmtiyaz sözleşmesini düzenleyen Bakanlık sorumluları ile dönemin Bakanı Recai Kutan, firma ile ESA'yı imzalayan Öner Gülyeşil (Genel Müdür Yardımcısı, Afif Demirkıran (Genel Müdür) ve TEAŞ genel Müdürlüğü görevlileri birinci dereceden sorumlu olup, haklarında gerekli yasal işlemlerin yapılması gerekir.

DÜNDEN BUGÜNE TERCÜMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 7 Mart 2004 Pazar 03:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?