19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

SBS'nin en şansız iki öğrencisi

SBS'nin en şanssızları

Bir milyonu aşkın öğrencinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nda sadece beş öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı. Bunlardan üçü Türkiye birincisi olarak ilan edildi. Ancak, iki öğrenci var ki, onlar sınavın en şanssızları. Tüm soruları doğru bilmelerine karşın okul derslerdeki notları yüzünden dereceye bile giremediler. Çünkü bütün dersleri tam not gelmemişti.

Yaşat Berk Manav ve Eren Yıldırır bir milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavda tüm soruları doğru yanıtladı. Kolay değil, her ikisi de üç yıldır buna hazırlanıyordu, sınav için yaptıkları spordan, hobilerinden, tatillerinden vazgeçtiler. Tabii aileleri de onlarla beraber.
Sonunda bu kadar çalışmaya, onca uğraşa değdi. Her ikisi de Seviye Belirleme Sınavı’nda ve Yabancı Özel Okullar Sınavı’nda bütün soruları doğru cevaplamışlardı. Ancak, sonuçlar açıklandığında dereceye giremediklerini gördüler. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’nın etkilemesi nedeniyle biri 48’inci, diğeri 12’inciliğe yerleşti. Soruları yanlış yanıtlayanlar üst sıralara çıkarken onlar ilk 10’da bile yer almayarak sınavın en şanssızları oldu.

1000 ÜZERİNDEN 1000 TAM PUAN ALDI

Yaşat Berk Manav, 14 yaşında. Özel Mef İlköğretim Okulu’ndan bu yıl mezun. Akademisyen bir baba ile satış müdürü annenin iki çocuğundan biri. İstediği okula Türkiye derecesiyle girmek istiyordu. Bunun için tüm hazırlıklarını yaptı. İki yıl dershaneye gitti. Sınavlara hazırlanmak için çok sevdiği basketbol ve yüzmeyi bıraktı. Sabah erkenden okula gidip, daha sonra haftanın 4-5 günü dershanede bol bol soru çözdü. Anlamadığı konuları defalarca tekrar etti. Bol sorulu, testli günlerinde mola vermek için tek seçenek bıraktı kendine: Tenis oynamak.

Büyük gün geldi çattı. İlköğretim 7’nci sınıfta girdiği Seviye Belirleme Sınavı’nda tüm soruları yanıtladı ve sınav puanı 500 geldi. Ancak, beden eğitimi, müzik ve resim gibi dersler de dahil olmak üzere okuldaki ders notlarının sınav puanını etkilemesi nedeniyle puanı 7. sınıfta 496.87’ye, 8. sınıfta 498.01’e düştü. Berk, her iki puanın ortalamasının alındığı Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’nın açıklandığı zaman heyecanla derece bekledi. Ancak, sonuç umduğu gibi olmadı, ilk 10 öğrenci arasına giremedi, 12’nci oldu. Bu arada ilköğretim 8’nci sınıfta girilen Yabancı Özel Okullar Sınavı’na girdi. Yine tüm soruları yanıtlayarak 1000 puan üzerinden 1000 aldı.

OKULDAKİ DERS NOTU 48 SIRA KAYDIRDI

Eren Yıldırır, 14 yaşında. İlköğretim 5’nci sınıfa kadar Mihriban Boysan İlköğretim Okulu’nda okudu, daha sonra Özel Doğuş İlköğretim Okulu’na geçti. Doktor anne babanın tek çocuğu. Sınava hazırlanırken o da Yaşat Berk gibi basketbol oynamak ve yazları tutkusu olan yelkenden vazgeçti. Dershane ve okuldan kalan zamanlarında sadece piyanoya devam etti. O da girdiği üç sınavda da tüm soruları doğru yanıtladı. Ancak, okul notları nedeniyle SBS’de yedinci sınıfta puanı 500’den 494.803’e, sekizinci sınıfta da 497.513’e düştü. Tüm soruları doğru yanıtlamasına rağmen Türkiye 48’ncisi olabildi.

YAŞAT BERK MANAV
Okulda hiçbir öğrenci hep 100 almış olamaz

Sınav sonuçları açıklanıp, adımı ilk 3 öğrenci arasında görmeyince, üzüldüm. Sistem nedeniyle başka okullardan sorularda yanlış cevabı olan arkadaşlarım benim önüme geçti. Bütün sınavlarda 100 almam mümkün değil ki! Kimsenin de olamaz.

YAŞAT BERK’İN ANNESİ YEŞİM MANAV
Notlar nasıl veriliyor, incelensin

Bizimki örnek olsun. Gelecek yıllarda okul puanları daha iyi denetlensin. Notların okullarda adil verildiğini düşünmüyorum.

EREN YILDIRIR
Üzerimden yük kalktı şimdi doğru yazlığa!

Tüm soruları doğru yanıtladım, okul beşincisiydim ama sonuçlar açıklanınca Türkiye 48’ncisi oldum. Zaten sisteme her zaman kızdım, sinir oluyordum. İki yıldır tatil yapamıyordum. Sınavdan sonra üzerimden bir hayli yük kalktı. İlk işim arkadaşlarımla yazlığa gitmek oldu.

EREN’İN ANNESİ SEVAL YILDIRIR
Hani haksız verilen notlar cezalandırılacaktı?

Bu adaletsizlik. Her okulda notlar adil mi veriliyor? Hani Milli Eğitim Bakanlığı, notları denetleyecek, haksız verilenleri cezalandıracaktı? Kim cezalandırıldı merak ediyorum. Sistemde büyük bozukluk var, tekrar düşünülüp, düzenleme yapılsın.

NEDEN PUAN KAYBETTİLER?

Milli Eğitim Bakanlığı iki yıl önce yeni bir karar aldı. Artık okuldaki notlarının ortalaması hesaplanarak bir liseye yerleşecekler. Ancak okulun zorluk derecesi, hocaların not kıtlığı bile not ortalamasını etkiliyor. Eren Yıldırır’ın 8’inci sınıfta ortalaması 97.57; Yalçın Berk Manav’ınki ise 97.33.




 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 09:16:02
Güncelleme :26 Temmuz 2009 Pazar 10:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?