17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Schily: Almanya'da bir Türk adası istemiyoruz

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, "Almanya'da bir Türk adası oluşmasını istemiyoruz" dedi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de, "Başarılı Uyum Tesadüf Değildir" adlı yarışmayı tanıtım paneli öncesi yapılan basın toplantısında Schily, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türk Günü yürüyüşüyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, şenlik hakkında olumsuz bir şey duymadığını söyledi.
Bertelsmann Vakfı'nın düzenlediği yarışmayı tanıtım toplantısında konuşan Schily, "Berlin'de Türk kültürü var. Bunun olması iyi. Ama eleştirel bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. 'Biz Almanya'daki Türkleriz' demek isteniyorsa, bu gidilen yol uyum değildir. Şenlik olması iyi güzel ama biz Almanya'dayız, Türkiye'de değil" dedi.
Bu konunun altını çizmek istediğini ifade eden Bakan Schily, "Bence hepimiz bunun bilincinde olmalıyız. Burada bazı Türk dernek ev cemiyetleri var ki, onlar şöyle diyor: 'Biz Almanya'da Türk cemaatiyiz' Ve bilinçli bir şekilde iki dillli yayın organları var. Bu soru işaretli bir gelişmedir" diye konuştu.
Bakan Schliy, uyumun önemi üzerinde durdu ve bu nedenle Bertelsmann Vakfı'nın başlattığı, "Yerel düzeyde uyum nasıl olmalı?" adlı yarışmadan olumlu beklentilerinin olduğunu belirtti.
Bakan Schliy, "Biz Almanya'dayız" şeklindeki yaklaşımını yineleyerek, "Birlikte bir yaşam olmalı. Türkiye'de de böyle. Orada Alanya'da Almanlar kendi aralarında yaşıyorlarmış. Ben bunu tasvip etmiyorum. Bunu anlamak zor" yorumunu yaptı.
"Ben yurt dışına çıkınca, ülkem insanlarından uzak duruyorum. Onları zaten hep görüyorum" şeklinde açıklama yapan Schily, "Türkler'in kendi kültürlerini sergilemeleri gayet doğal bir olay. Kendi ülkesi ile ilişkisi olan bir kimse, neden kendi ana dilindeki gazeteyi okumasın. Sorun bu değil. Ancak sürekli olarak burada yaşamak isteyen Türkler'in önce Almanca gazeteler okumalarını isterim" şeklinde konuştu.
Bu konuda orta bir yol bulunmasından yana olduğunu belirten Schily, "Ben genelde tüm iki dilli yayınlara karşı değilim. Ancak azınlıklara statü verilmesine karşıyım" şeklinde sözlerini tamamladı.
SEVİM ERCAN - BERLİN (İHA)
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2004 Salı 17:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin aslan IP: 195.93.74.xxx Tarih : 27.05.2004 14:52:46
avrupali olmak istiyorsaniz aziliklara daha fazla haklar diye kopenag kriterleri degil mi ya ya ...