18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Schily: Kin vaizleri susturulacak

FRANKFURT - Almanya’da şeriatçı imamların Almanlara yönelik tehditkâr açıklamaları yeni boyut kazandı. Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily , sürekli "kin kusan konuşmalar" yapan imamların görev yaptığı camilerin resmen uyarılacağını uyarıların etkili olmaması halinde camilerin kapatılacağını açıkladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Almanya’da "hoşgörü"nün yanlış anlaşıldığını belirterek "Böylece İslamcı çevrelerin daha da güçlenmesi için imkân yaratıldı" dedi.

Almanya’da bazı Türk imamlarının Almanlara yönelik ’’tehdit’’ içeren vaazlarıyla başlayan gerilim tırmanıyor. Almanya İçişleri Bakanı Schily, Almanya’nın önde gelen muhafazakâr gazetelerinden ’’Die Welt’’ te çıkan yazısında ’’İslamcı tahriklerin, uyum sağlayamamış, sosyal dezavantajlara maruz kalmış ve geldiği ülkenin geleneklerine takılıp kalmış göçmenler’’ üzerinde daha çok etkili olacağını belirtti.

Almanya’da yeni çıkan Göç Yasası sayesinde, ’’kin vaizlerine’’ karşı önlemler almanın kolaylaştığına dikkat çeken Schily, şunları kaydetti: ’’Dinsel kanıları ve dünya görüşleri nedeniyle devlet varlığımızın temel değerlerini reddedenler üzerinde, araç olarak uyum önlemlerini kullanarak bir şeylere ulaşma isteği, saflık olur. Huzursuzluk yaratan ’kin vaizleri’ nin daha güçlü bir biçimde peşine düşmek ve oturma izinlerini de ellerinden almak zorunda kalacağız. Kamu güvenliğini ve kamu düzenin bozacak bir biçimde halkın bazı kesimlerine karşı kin duygularını kışkırtan yabancılar, gelecekte daha kolay yurtdışı edilebilecektir.’’

Bu arada, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de ülkede Hıristiyanlarla Müslümanların barış içinde bir arada yaşamaları konusunda hoşgörünün yanlış anlaşıldığını söyledi. Köhler, ’’Bu konuda yanlış bir şeyler oldu. Böylece İslamcı çevrelerin daha da güçlenmesi için imkân yaratıldı’’ dedi. Alman Birlik partilerinin (CDU/CSU) federal meclis iç politika sözcüsü Hartmut Koschyk ise köktendinciliğe karşı mücadele konusunu, tartışmak üzere meclise getireceklerini söyledi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 19:50:54
Güncelleme :20 Kasım 2004 Cumartesi 20:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?