18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Schröder: Türkiye raporu olumlu olacak

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "6 Ekim’de AB Komisyonu’nun olumlu bir rapor vereceğini düşünüyorum" dedi.

Schröder, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkesinin Aralık ayında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda olumlu oy vereceğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de göreve geldikten sonra uygulamaya koyduğu reformların, bir devlet adamının en büyük başarılarından biri olduğunu anlatan Schröder, Erdoğan ile "reformlarla, kanunların çıkarılmasıyla işlerin bitmediği, uygulamanın da çok zor olduğu" konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Schröder, şöyle konuştu:

"Bu açıdan 6 Ekim’de AB Komisyonu’nun olumlu bir rapor vereceğini düşünüyorum. Bu durumda tabii ki ben raporu, içeriğini bilmiyorum. Almanya, Aralık ayında üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda olumlu oyunu verecektir.

Sayın Erdoğan ile üyelik müzakerelerinin başlaması gerektiğini, bunun dışında başka bir durum olmaması konusunda hemfikiriz. Aynı zamanda müzakerelerin uzun ve zor olduğu yönünde de hemfikiriz."

Türkiye için olumlu oy kullanmalarının iki nedeni olduğunu belirten Schröder, "Türkiye’ye 40 yıldan beri siyasi kriterleri yerine getirdiğinde üyelik müzakerelerinin başlatılacağı söylenmişti. Uluslararası politikada verilen sözler tutulmalı" dedi.

İkinci önemli nedeni, bölgesel koşullara bağlayan Schröder, şunları kaydetti:

"Bölgenin, Ortadoğu ve ön Asya’nın ne kadar istikrarsız olduğunu hepimiz görüyoruz ve Sayın Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye, bölgede bir istikrar unsuru haline gelmiştir. Aynı zamanda Avrupa’nın menfaatleri açısından da Türkiye’nin bölgede eşi olmayan bir durumu vardır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’nin katılmasının AB’ye kazandıracağı çok büyük önem var. İnanıyorum ki barışın küreselleştiği bir dünyanın en önemli sigortası o zaman AB olacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakanlık Binası’nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Schröder’in 6 Ekim’de yayımlanacak İlerleme Raporu’nun olumlu çıkacağı istikametinde bir beklentisi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bizler de aynı durumu paylaşıyoruz" dedi.

Uyum yasalarını çıkarmanın sorunları çözmediğini, uygulamanın önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Uygulama, zor olan... Bu bir zihniyet değişimi... Bu zihniyet değişimi tabii ki ayrı bir mücadeleyi gerektirir. Bu farklı bir süreç alacaktır. Uyum yasalarını çıkarırsınız, adeta bizim parlamentodan kanunları çıkardığımız gibi... Ama bunları uygulamaya sokmak istediğiniz zaman ciddi sıkıntılar ile karşılaşırsınız. Ama biz uygulamada da kararlıyız. Siyasi irade olarak, hem biz bu mücadeleyi vereceğiz, hem de dostlarımızla, sivil toplum örgütleriyle dayanışma içerisinde bu uygulama sürecini de başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum."

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık’ın tam üyelik tarihi olmadığını anımsatarak, "Bu, müzakere sürecinin başlamasıyla ilgili onayın verilmesidir" dedi.

"2007-2008 yıllarında üye olacak iki ülkeyle birlikte 27 AB ülkesiyle el ele, omuz omuza bir adım atacaklarını" anlatan Erdoğan, "Bu, güçlü bir AB’nin, medeniyetler arası uzlaşmanın gerçekleştiği bir adres olan AB’nin oluşmasına yönelik bir adımdır. Buraya Türkiye’nin katılmasının ona kazandıracağı çok büyük önem var. İnanıyorum ki barışın küreselleştiği bir dünyanın en önemli sigortası o zaman AB olacaktır" diye konuştu.

BERLİN
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2004 Pazar 21:49:36
Güncelleme :4 Ekim 2004 Pazartesi 14:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?