17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Schröder'dan Türkiye'ye AB desteği

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda, "41 yıllık sözü yerine getirme zamanı gelmiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile ’AB ve Türkiye’ konulu üçlü bir görüşme yaptı.

Schröder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile yaptıkları üçlü zirvede, Komisyon’un hazırladığı ilerleme raporunun olumlu olması halinde, Türkiye’ye müzakere tarihi verileceğine dair görüşlerini teyit ettiklerini söyledi.

Başbaşa gerçekleşen görüşme, dün akşam Topkapı Sarayı’nda verilen yemeğin hemen öncesinde gerçekleşti. Görüşmede Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik perspektifi konuşuldu.

Schröder, Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini yinelerken, Chirac ise Türkiye’nin üyeliğinden yana olduğunu belirtti ancak bu konudaki Fransız iç politikasındaki sıkıntılara değindi.

Bush da destek verecek

ABD Başkanı Bush’un da zirve sonunda yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin üyeliği Avrupa Birliği’nin tek dinli bir grup olmadığını ortaya koyacaktır" diyeceği açıklandı.

ABD Başkanı George W. Bush’un hazırlanan metne göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için gerekli kuralları hızla yerine getirdiğini ve Türkiye’nin birliğe katılımının Müslüman dünya ile Batı arasındaki bağları kuvvetlendireceğini söyleyeceği belirtildi.

Bush, "Avrupa Birliği, Türkiye’nin birliğe katılımı üzerinde düşünüyor ve siz, hızla üyelik kriterlerini yerine getiriyorsunuz" dedi.

"Bu rüya bu jenerasyon tarafından gerçekleştirilebilir. ABD, Avrupa gücü olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ait olduğuna inanıyor" diyen Bush, "Sizin üyeliğiniz, Müslüman dünya ile Batı arasındaki ilşkilerde bir avantaj, çünkü siz, ikisinin de parçasısınız" dedi.

Bush, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kabulü, Avrupa’nın tek dine özel bir birlik olmadığını, tarihin uygarlıklar çatışmasını ortaya çıkaracağını söyledi.

Erdoğan temmuzda Paris’e gidecek

Görüşmede ayrıca Başbakan Erdoğan’ın Fransa ziyareti gündeme geldi. Erdoğan, temmuz ayının ikinci yarısında resmi bir ziyaret için Paris’e gidecek.

Sezer ve Chirac’ın gündemi de AB müzakeresi

Dolmabahçe Sarayı’nda liderlere verilen yemekte Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la görüşen Cumhurbaşkanı Sezer, zirve sonrasında da Chirac’la ikinci kez biraraya geldi.

Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konuşuldu. Ekim ayında yayınlanacak komisyon raporunun önemli olduğunu belirten Sezer, "Türkiye’ye ayırımcılık uygulamayın" dedi ve Fransa’nın desteğini istedi.

Kıbrıs konusuna değinen Sezer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tecritin kaldırılması için
Avrupa Birliği’nin desteğinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’yi bizim grubumuzda saymak son derece önemli

Avrupa Birliği konusundaki tavırlarının hiçbir zaman değişmediğini belirten Chirac ise, komisyon raporunun olumlu çıkması halinde Türkiye’ye müzakere tarihi verilebileceğini vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, görüşmeden sonra yaptığı basın toplantısında, “laikliği seçmiş bir Türkiye’yi bizim grubumuzda saymak son derece önemli” dedi.

Chirac’tan, Bush’a Türkiye sitemi

Görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Chirac, ABD Başkanı Bush’un Türkiye’ye tarih verilmesi yönündeki çağrısını da değerlendirdi. Chirac, "Bush, yetki alanının dışına çıkmış. Avrupa Birliği’ne yön göstermek ABD’ye düşmez" dedi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2004 Çarşamba 00:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?