19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Schröder'den Türkiye'ye desteğe devam

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa Birliği`nin genişlemesi nedeniyle yaptığı konuşmada, Türkiye`nin birliğe üyeliğine bir kez daha tam destek verdi. Gerhard Schröder, Almanya Parlamentosu`nun alt kanadı Bundestag`taki konuşmasında, Türkiye`nin üyeliğinin İslam dünyasının Batı`yla ilişkilerinin gelişmesinen yardımcı olacağını belirtti. Schröder ayrıca Türkiye`nin birliğe katılmasının Avrupa`nın güvenliğine katkı sağlayacağını savundu.

Schröder, "Ülkemiz ve tüm Avrupa için, Türkiye'nin üyeliğiyle, köktendinci olmayan bir İslamiyet ile Batılı aydınlanma arasında barışma süreci başlatılması, büyük bir güvenlik kazancı olacaktır. Ortadoğu konusunda konuşuyoruz, Irak konusunda konuşuyoruz ve bu bölgeye nasıl istikrar getirebileceğimizi düşünüyoruz. En büyük istikrar artışını Türkiye'deki reform sürecinin başarılı olmasıyla sağlayabiliriz. Bunda da sadece (evet size verdiğimiz sözü tutacağız) deme cesaretini gösterirsek başarılı oluruz. Benim bu tartışmadan hiçbir korkum yok" dedi.

Türkiye'ye 40 yıldır Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği takdirde AB'ye gireceğinin söylendiğini hatırlatan Schröder, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) federal meclis grup başkanı Michael Glos'a yönelik olarak şunları söyledi:

"40 yıl boyunca eğer Kopenhag kriterlerini yerine getirirseniz, yani (azınlık haklarını güvence altına alırsanız, din özgürlüğünü sağlarsanız, hukuk devleti güvencesi verirseniz sizinle üyelik müzakerelerine başlayacağız) dedik. Bunu 40 yıldır söyledik. Şimdi Türkler tam yola çıktılar, belki bazıları bunu yapmazlar diye ümit etti, böyle bir şey de olabilir, ancak şimdi başarılı görünen bir yola çıktılar. Uygulamalar açısından da. Şimdi siz geliyor ve körü körüne popülizm yaparak, (bu olmaz) diyorsunuz. Sadece körü körüne popülizmden dolayı. Son yaptığımız tartışmada size eski Başbakan Helmut Kohl'ün Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen sözlerini hatırlatmak zorunda kalmıştım. Artık bundan sadece yavaş yavaş uzaklaşmakla kalmıyor, adeta kaçıyorsunuz."

Parlamentoda Schröder`in eleştirilerini yanıtlayan Hıristiyan Demokrat Parti lideri Angela Merkel ise Türkiye`ye yerine getirilmeyecek vaattlerde bulunulmasından sıkıldığını söyledi. Angela Merkel, Avrupa Birliği`nin Türkiye`yle `imtiyazlı ortaklık` kurması gerektiği yönündeki önerisini bir kez daha tekrarladı. Merkel Schröder`in kendilerine yönelik `popülism` suçlamasına ilişkin olarak ise `Yoksa Avrupa Konvansiyonu Başkanı Valery Giscard d`Estaing`i de bununla mı itham ediyorsunuz? Bunu yapmamanızı öneririm.` yanıtını verdi. Eski Fransa Cumhurbaşkanlarından Valery Giscard d`Estaing, daha önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye`nin üyeliğinin `Avrupa Birliği`nin sonu` anlamına geleceğini söylemişti.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2004 Cuma 16:26:00
Güncelleme :1 Mayıs 2004 Cumartesi 01:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?