22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Schröder´in ´Auschwitz´ özrü

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 2’nci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçları unutmamanın ahlaki yükümlülükleri olduğunu söyledi.

Schröder, bugün Berlin’de, Auschwitz toplama kampının Nazilerin elinden kurtarılışının 60’ıncı yıldönümünü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Almanya Başbakanı, Nazilerin yaptığı soykırımla ilgili anıların Almanların ulusal kimliğinin bir parçası olduğunu belirtti.

Gerhard Schröder konuşmasında Almanya’da Yahudi düşmanlığının hala devam ettiğine dikkat çekerek, halkı Neo Nazilerin güçlenmesine karşı uyanık olmaya çağırdı.

Saksonya Eyalet Meclisi’nde birkaç gün önce soykırımda yaşamını yitirenler için düzenlenen anma etkiliğine Ulusal Demokrat Parti’den bazı temsilciler müdahale etmişti.

Milletvekilleri bir dakikalık saygı duruşuna katılmamışlardı.

Schröder’in konuştuğu törende Auschwitz’ten kurtulanlar da konuklara hitap etti.

Bu kurbanlardan biri olan Kurt Julius Goldstein, Almanya sokaklarında Neo-Nazileri görünce eski günlerin acılarını yeniden yaşadıklarını söyledi.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Israel Singer de konuşmasında soykırımdan çıkarılan derslerin unutulmaya başlandığını ifade etti.

’Sorumluluk sadece Hitler’in değil’

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, bugün yaptığı konuşma öncesinde haber ajanslarına gönderdiği açıklamasında da, soykırımın bütün sorumluluğunun sadece Hitler’e yüklenemeyeceğini, Nazileri sıradan Almanların da desteklediğini hatırlattı.

Schröder, "Nazi ideolojisinin kötülüğü ön koşulsuz değildi. Düşüncenin acımasızlaştırılması, ahlaki değerlerin kaybolmasının bir tarihi vardı. Ancak herşeyin ötesinde, Nazi ideolojisi halk tarafından talep edilmiş ve şekillendirilmişti" ifadelerini kullandı.

Gerhard Schröder, "Günümüz Almanlarının önemli bir çoğunluğu soykırım suçunu taşımıyor. Ancak özel bir sorumluluk taşıyorlar" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da dün anma törenleri çerçevesinde bir özel oturum gerçekleştirmişti.

Oturumda, Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer soykırımı ’barbarca’ olarak nitelendirmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden kısa bir süre sonra kurulan BM’nin Nazi Almanya’sı tarafından gerçekleştirilen katliamın bir benzerinin tekrarlanmaması için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, dün, Avrupalı Yahudilerin üçte ikisinin yanısıra çingeneler, Polonyalılar, Slavlar, Sovyet savaş esirleri ve fiziksel ya da zihinsel engelli birçok kişinin soykırımda öldürüldüğünü hatırlattı.

Annan soykırıma karşı harekete geçmenin, aynı sözleri tekrar etmekten çok daha zor olduğunu da söyledi.

Kofi Annan, "Dünya Kamboçya, Ruanda ve eski Yugoslavya’daki soykırımları engellemek ya da durdurmak konusunda maalesef başarısız olmuştur" dedi.

Annan’a bugün, Sudan’ın Darfur bölgesinde yapılan zulmü araştıran uluslararası bir heyetin bulguları hakkında bilgi verilmesi bekleniyor.

Bulgular Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ulaştıktan sonra, konseyin nasıl harekete geçeceği konusunda karar vermesi gerekecek.

Auschwitz toplama kampının Naziler denetiminden kurtarılışının 60’ıncı yıldönümünü anma törenleri, pazartesi günü Viyana’da Birleşmiş Milletler yetkililerinin soykırım kurbanlarını anmasıyla başlamıştı.

Auschwitz’de çoğunluğu Yahudi bir milyondan fazla kişi Naziler tarafından öldürülmüştü.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 17:08:38
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 00:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?