19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Schüssel: Türkiye'yi AB'de görmek isteriz ama...

Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel,
AB'nin genişlemesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Avusturya olarak Türkiye'yi elbette AB'de görmek isteriz. Ama kararı sadece Avusturya vermiyor" dedi.


Başbakan Schüssel, bugün Viyana Presseclub Concordia'da düzenlediği basın toplantısında, AB'nin genişlemesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Başbakan Schüssel, AB'nin şimdiye kadar ki çalışmalarına hiç bu kadar iyi hazırlanmadıklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde yapılacak olan ve AB'nin daha da genişlemesini sağlayacak olan zirveye çok iyi hazırlandık" dedi.


AB'yi kötü yönden etkileyecek bütün etkenleri göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını ifade eden Schüssel, bu konunun AB'ye üye bütün ülkeleri yakından ilgilendirdiğini de söyledi.
Bir gazetecinin "AB ülkelerinden birinin savaşa girmesi sonucunda Avusturya'nın tavrı ne olacak" şeklindeki sorusunu cevaplayan Schüssel, "AB bir bütündür, alınacak bütün kararlar AB'yi yakından ilgilendirir. Savaş çıkması halinde Avusturya'nın da elbette AB kanunlarında ve sözleşmelerinde olduğu gibi mecburi destek ve askeri güç sağlamak zorunda" diye konuştu.


İHA muhabirinin, "Avusturya gerçekten halk istemediği için mi, yoksa yönetimde bulunanlar istemediği için Türkiye'nin AB üyeliğine karşı?" sorusunu Başbakan Schüssel, "Böyle birşey söz konusu değil. Türkiye, son ret tarihinden sonra çok iyi ve hızlı bir şekilde ilerleme kaydetti ve gerçekten örnek bir ülke. Ama AB'ye girmesine engel olan sorunları aşması gerek. AB'ye 10 ülke daha eklenecek ve AB'nin öncelikle bunu hazmetmesi gerekir. Türkiye'ye en geç bir veya iki yıl içerisinde bir müzakere tarihi verilmelidir. Türkiye, bu süre içerisinde ekonomik açıdan güçlenecek" diye yanıtladı.


Başbakan Schüssel, "Avusturya olarak Türkiye'yi elbette AB'de görmek isteriz. Ama kararı sadece Avusturya vermiyor" şeklinde konuştu.

MEHMET EMİN AVCI - VİYANA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 01:53:11
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 02:06:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?